Nasıl ziraat mühendisi olunur?

Ziraat Mühendisleri hem büro ortamlarında aynı zamanda laboratuvar, fabrika gibi en direkt çalışma sahalarında bulunabilirler. Çiftçi...

 

Ziraat mühendisleri adından da anlaşılacağı üzere en genel anlamda tarım alanında çalışan planlama ve projelendirmeden sorumlu mühendislerdir. Şurada tarım denildiğinde kastedilen meyvecilik, sebzecilik, ekolojik tarım, sulama, gübreleme, çevre kirliliği, bitki hastalıkları, tarım ekonomisi ve politikası, çevre bilim politikaları ve buna benzer tarımsal kapsam ve çözümlerdir. Ziraat mühendisi görevi gereği bütün bu kapsamdaki işlerin geliştirilmesi ve projelendirilmesinden sorumludur.

Ziraat Mühendisleri hem büro ortamlarında aynı zamanda laboratuvar, fabrika gibi en direkt çalışma sahalarında bulunabilirler. Çiftçi, köylü, ziraat teknisyenleri, tarım ekonomistleri ve diğer kendi meslektaşlarıyla karşılıklı destek ve iletişim durumunda çalışırlar.

Ziraat Mühendisi olmak için ülkemizdeki üniversitelerin Ziraat Fakültesi’ne bağlı Ziraat Mühendisliği bölümünü bitirmiş olma şartı vardır. Bu bölüme girebilmek için düz, meslek, açık yahut Anadolu lisesi mezunu olup ÖSYM tarafından şart koşulan iki aşamalı üniversite giriş sınavlarına girilmelidir. Her şeyden önce Mart yahut Nisan gibi aylarda yapılmış olan ilk bölüm sınavı olan YGS’den (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) alınan taban puanla ikinci kısım sınav olan LYS’e (Lisans Yerleştirme Sınavı) girmeye hak kazanılır. Bütün sonuçlar en sonunda üniversite tercihleri yapılmaktadır, sonrasında kişinin aldığı puan ve ülke sıralamasına göre sonuçlar açıklanır, puan yeterliliği olması halinde bu bölüme girmeye hak kazanır. 1 yıl opsiyonlu hazırlık senesine ek olarak 4 yıl zorunlu lisans eğitimini tamamlayanlar Ziraat Mühendisi ünvanını alırlar. Fakat bu ünvanın kesinleşebilmesi için yani tam olarak ziraat mühendisi olabilmek için ziraat mühendisiliği odasına kayıt olunması gerekir. Bu kayıt gerçekleşmediği sürece mühendislik yapılamayacaktır. Genel merkezi Ankara'da olan bu odaya Türkiye'deki üniversitelerin ziraat fakültelerini bitirip, Ziraat Mühendisi ünvanı alanlar kayıt olup ünvanını yasallaştırırlar. Daha sonra bu ünvana sahip kişiler kariyerini özel şirket, kamu sektörü veyahut akademik anlamda ilerletebilirler.

 

Kamu alanında çalışacak olan Ziraat Mühendisleri asgarinin neredeyse 3-4 katı kadar maaş alır iken, özel sektörde çalışanlar şirketin büyüklüğü ve kapsamına göre ücretlendirileceklerdir.

Daha ayrıntılı olarak ziraat mühendisinin görevleri çiftçi ve köylünün eğitimi, verim amacıyla toprak analizi, ürünlerinden verim sağlanan koyun, keçi, inek gibi hayvanların bakım eğitimleri, bu hayvanların ve tarım alanlarının verimliliğini arttırma amacıyla çalışmalar, süt zinciri çalışmaları, denetimi ve eğitimi, halkı bu alanlarda bilinçlendirme kampanyaları ve daha bunun gibi pek çok planlama, projelendirme ve çalışmalardır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Pilot olmanın avantajları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?