İmalat mühendisliği mezunları nerelerde çalışır?

İmalat mühendisinin çalıştığı firmalarda görev aldıkları pozisyonlar ve yaptığı işlerden bazıları:...

 

Çok eskilere dayanan mühendislik, insan hayatını kolaylaştıran ve gelişmesini sağlayan bir kısımdır. Özel olarak makine mühendisliğinin alanı çok geniş olması hasebiyle mezun olan mühendisler sanayinin ihtiyaçlarına karşılık veremez. Bu hal ortaya makine mühendisliğinin alt dallarını çıkarmıştır. Bu alt dallardan bir tanesi de İmalat Mühendisliği olarak bilinir. 

Beyaz eşya sektörü,

Savunma sanayisinde, 

Otomotiv üretimi yapan firmalar,

Otomotiv yedek parça imalatı yapan firmalar,

Elektronik malzemeler üreten, satan firmalar,

Plastik ve demir-çelik alanında,

AR-GE firmalarında çalışabilirler. Çalışma alanları çok geniş olduğundan dolayı kendilerine uzmanlık alanı sağlayarak yetiştirmeleri ve yabancı dil öğrenmeleri, iş bulmaları konusunu kolaylaştırır. 

Uçak imalatı, tasarımı, servisi ile ilgili firmalar,

İmalat mühendisinin çalıştığı firmalarda görev aldıkları pozisyonlar ve yaptığı işlerden bazıları:

İmalat Mühendisliği, üretim ve imalat yapan tüm firmalarda çalışma imkanına sahip, sorumlulukları yüksek bir mühendislik bölümüdür. İmalat Mühendisleri'nin genelde çalıştığı firmalar;

Kısımda mühendisliğin temel dersleri; matematik, statik, dinamik, makina ekipmanları, cisimlerin dayanımı, termodinamik, ısı transferi, akışkanlar mekaniği ve malzeme bilimi gibi mühendislik dersleri gösterilir. Ek olarak temel derslerin yanında takım tezgahları, döküm teknolojisi, kaynak teknolojisi, imalatta otomasyon, CNC programlama, prototip geliştirme, AR-GE proje geliştirme, imalatta ölçme ve kontrol, kalite kontrol ve bilgisayar destekli analiz gibi imalata yönelik alanlarda sanayiye dönük dersler alırlar. Bu dersler vesilesiyle öğrenciler mezun olduklarında iş hayatına kolay alışır.

 

İmalat Sistemleri Tasarımcısı: İmalat işlemlerinin analiz ve kontrolleri yapılarak istatistiksel ve matematiksel yötemlere dökülmesi ve simülasyonu yapılarak üretime münasip hale getirilmesi, ek olarak bu birim şirket maliyetlerinin değerlendirilmesi konusunda çok önemlidir.

Üretim ve Malzeme Sorumlusu: İmalat süreçlerini etkileyen ve benzer zamanda değişikliğe uğrayan malzemelerin özelliklerini kontrol etmek.

Rekabetçi İmalatçı Olarak: İmalat planlamasını yapmak, strateji ve kontrol yöntemleriyle rekabet koşullarını değerlendirmek.

Montaj, Proses ve Ürün Mühendisi: Ürünler için gereken olan ekipmanların, malzemelerin, takımların ve ortam şartlarının belirlenmesi, değerlendirilmesi ve süreç yönetimi.

Laboratuar Çalışmaları: Ürün proseslerindeki değişken ortam koşullarının laboratuar ortamında uygulayarak değerlendirilmesi, düzeltilmesi ya da rapor biçimine getirilmesi.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan İngiliz dil bilimi mezunları nerelerde çalışır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?