Metalurji ve malzeme mühendisliği mezunları ne iş yapar?

Mezunların genellikle çalışabileceği sektörler plastik teknolojisi, metal şekillendirme endüstrisi, makine imalat sanayi, manyetik ma...

 

Malzemelerin üretimi ve ürünler durumuna getirilmesi, bunların hangi malzemeler ile tasarlanacağını Metalurji ve Malzeme Mühendisleri yapar. Bu kısımda okumaya karar veren insanların matematik, fizik ve biyoloji derslerinde başarılı olması, araştırma yapmayı seven kişiler olması, analitik düşünme yeteneği olan, karmaşık problemleri yalınlaştıran ve çözüm üretmeye gayretli kişiler olması çok önemlidir.

Mezunların genellikle çalışabileceği sektörler plastik teknolojisi, metal şekillendirme endüstrisi, makine imalat sanayi, manyetik malzeme üretimi, elektrik- elektronik malzeme üretimi, üretim metalurjisi sanayi, cam, seramik ve refrakter sanayi, yüzey işlemleri ve kaplama sanayi, otomotiv sektörü, demir- dışı metal üretim sanayi, beyaz eşya sanayi, savunma sanayi, havacılık ve savunma sanayisi, döküm sanayi, kalite kontrol ve gözetim şirketleri, biomedikal malzeme sektörü, kaynak malzemeleri üretimi sanayisi, kaynak malzemeleri üretimi sanayi, otomotiv yan sanayi, gemi inşaatı sanayisi ve nanoteknoloji gibi çok geniş kapsamlıdır.

Şu an varolan sektörlerin %70'nin malzeme tabanlı olması Metalurji ve Malzeme Mühendislerinin iş bulamama olasılığını düşürmektedir. Mezun olan adayların İngilizce de bilmesi avantajlarına olabilecektir. Bunun sayesinde ulusal şirketlerin yanında uluslararası şirketlerde çalışma olanakları vardır. Buna ek olarak dil bilmeleri yurtdışında kariyer planlayan adaylar için çok önemlidir. Yurtdışında rahat bir biçimde iş bulabilir ve uluslararası şirketlerde kendilerini geliştirebilirler.

 

Metalurji ve Malzeme Mühendisleri seramik, metal ve polimer gibi mühendislik malzemelerinin tasarlanmasını, geliştirilmesini sağlamaktadır. Bunların üretilmesini ve sanayi dallarındaki teknik ihtiyaçlara nasıl uyarlanması gerektiği üstünde çalışmalar yaparlar.

Ek olarak kamuda KPSS sınavında yeterli puanı alan adaylar Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Elektrik Üretim Genel Müdürlüğü gibi kurumlara ataması olur.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunları dilerlerse akademik olarak da kariyerlerine devam edebilirler. ALES sınavına girmeleri ve yabancı dil yeterliliklerini başvurdukları okullara göre YDS, TOEFL, IELTS gibi yabancı dil sertifikalarıyla kanıtlamaları şarttır. Kabul aldıktan sonra ister kendi alanlarında isterlerse başka bir dalda master ve doktora eğitimi alıp üniversitelerde öğretim üyesi olabilirler.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Gastronomi ve mutfak sanatları nasıl bir bölümdür? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?