Geçit hakkı nasıl kaldırılır?

Geçit hakkının sona ermesi şahıs ve taşınmazlar için farklılıklar göstermektedir. Şahıs için düzenlenen geçit hakkı şahsın hayatını k...

 

Geçit hakkı Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenmiştir. İrtifak hakları arasında azami kullanılan geçit hakkıdır. Başkasının arazisine geçme hakkına geçit hakkı denilmektedir. Bu hakka göre, bir arazi sahibi bedelini ödeme şartı ile diğer mal sahibinin arazisi üstünden kendi arazisine ulaşım sağlamak gayesi ile yol yapabilir. Lakin ulaşımın başka türlü mümkün olmaması gerekir. Geçit hakkı hem şahıs lehine aynı zamanda taşınmaz lehine düzenlenebilir.

Geçit hakkı nasıl kaldırılır?

İki taşınmaz da tamamı ile veya bir kısmı kamu yararı için kullanılabilmektedir. İmar uygulamaları ile park, kul, yol ve yeşil alan gibi alanlara çevrilebilir.  Bu tür uygulamalar sonucu geçit hakkı kendi kendine kalkar.

Belli bir zaman ön gören ve tek taraflı bir beyanla olmayan geçit hakları ise, geçit hakkı ihtiyacının olmadığının ispatı ile beraber Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılması gerekmektedir. Açılan bu dava ile mahkeme kararı nihayetinde geçit hakkı ortadan kaldırılabilir.

Süresi belirlenmeden yapılmış olan ve başka bir şarta bağlanmayan geçit haklarında, tek taraflı beyanla geçit hakkı kaldırılır. Bu beyan Tapu Müdürlüğüne yapılmaktadır.

Geçit hakkının sona ermesi şahıs ve taşınmazlar için farklılıklar göstermektedir. Şahıs için düzenlenen geçit hakkı şahsın hayatını kaybetmesi ile sona erer. Taşınmaz lehine düzenlenen geçit hakkı ise mahkeme kararı, malik kaldırmadıkça ve kanunlarda doğan bir neden ile kaldırılır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Kiralık ev nasıl bulunur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?