Diş bakımı nasıl yapılır?

Diş ipi kullanımından sonra eğer diş ara yüzlerinin tam anlamıyla temizlendiğinden emin olunmak isteniyorsa bu halde çok ince yapılı ...

 

Sağlıklı dişlere ve güzel gülüşlere sahip olmanın yanında diş bakımı genel vücut sağlığı için de hayli önemlidir. Diş çürükleri, dişeti hastalıkları ve iltihaplanmalar ağız ve dişlerin yanında böbrekler başta olmak üzere çokca değişik organı ve sistemi de etkileyebilir. Ek olarak bakımsız dişlerden kaynaklanan ağız kokusunun yanında dişlerin sararması ve çürümesi gibi estetik sorunlar sağlık dışında sosyal etkileşimi de negatif yönde etkilemektedir. O nedenle diş bakımına gereken önem verilmeli ve bu bakımın devamlı olarak ve doğru bir biçimde yapılmasına özen gösterilmelidir.

Ara Yüz Fırçası Kullanımı

Diş ipi kullanımından sonra eğer diş ara yüzlerinin tam anlamıyla temizlendiğinden emin olunmak isteniyorsa bu halde çok ince yapılı ara yüz fırçaları kullanılmalıdır. Bilhassa diş teli, dolgu diş gibi ağız aparatları kullananlar da bu aparatların arasına ve arkasına kaçan artıkları temizlemek için ara yüz fırçalarından yararlanabilirler. Bu fırçaların kullanımında, münasip fırça boyutuna diş hekimi tarafından karar verilmelidir. Ara yüz fırçaları ince yapıları ile diş aralarına kolayca girerler ve etkili temizlik sağlarlar. Bu fırçalar diş aralarına, yere paralel olarak sokulurlar ve yalnızca suyla ıslatılarak kullanılırlar.

Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş Fırçalama

Günlük diş bakımının en temel uygulaması dişlerin diş fırçası ve diş macunu kullanılarak fırçalanmasıdır. Dişler, imkan varsa sabah, öğle ve akşam olmak üzere gün içinde 3 kez fırçalanmalıdır. Ama yeterli vaktin ve imkânın olmadığı hallerde sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce olmak üzere dişlerin en azından gün içinde iki kez fırçalanması ihmal edilmemelidir.

 

Dişlerin fırçalanması için hepsinden önce uygun fırça tercihi yapılmalıdır. Diş fırçasının çok yumuşak olması etkili temizlik sağlanamamasına, çok sert olması da diş ve dişetlerinin zarar görmesine neden olabileceğinden, orta sertlikte diş fırçaları tercih edilmelidir. Diş macunu tercihinde ise eğer kişinin ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir sorunu yoksa piyasadaki ürünlerden birisi kullanılmalıdır. Kullanılan diş macunu ise belli aralıklar ile değişik ürünle değiştirilmeli, devamlı olarak benzer diş macunu kullanılmamalıdır. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunları olanlar ise diş macunu tercihinde diş hekiminden yardım almalıdır.

Diş fırçalamada fırçaya az ölçüde macun sıkılmalı ve dişlerin ön, arka ve üst yüzeyleri sırası ile fırçalanmalıdır. Bu anda hiçbir dişin fırçalanması ihmal edilmemelidir. Dişler yukarı aşağı yuvarlak hareketler ile ve çok bastırılmadan fırçalanmalı, fırçalama dişetlerinden diş uçlarına doğru süpürme hareketi yapılarak tamamlanmalıdır. Diş fırçalama süresi 2 dakikadan daha az olmamalı ve dişlerden sonra dil de fırçalanmalıdır. Kullanılan diş fırçası ise takriben 3 ayda bir değiştirilmelidir.

 

Ağız Gargarası Kullanımı

Günlük diş bakımının en etkili halde gerçekleşebilmesi için diğer uygulamaların yanında ağız gargaraları da kullanılabilmektedir. Bu gargaralar bakterileri ve artık maddeleri ağızdan uzaklaştırmalarının yanında, ferah ve taze bir nefese sahip olmayı da mümkün kılar.

Günlük bakım dışında ise dişlerin sert cisimlerden, asitli içeceklerden, çok soğuk ya da aşırı sıcak yiyecek ve içeceklerden korunması gerekmektedir. Dişlerde bir rahatsızlık hissedilmese bile azami 6 ayda bir diş hekimine gidilerek muayene olunmalıdır.

Diş İpi Kullanımı

Diş fırçalama temel diş bakımının en ehemmiyetli bölümüdür fakat diş bakımında yalnız olarak yeterli değildir. Normal diş fırçaları diş aralarını yeteri miktarda temizleyemediği için günlük diş bakımında muhakkak diş ipi kullanılmalıdır. Başlangıç olarak mumlu diş ipleri kullanılmalı ve yatmadan önceki diş fırçalamadan sonra kesinlikle diş araları diş ipi kullanılarak temizlenmelidir. Diş ipi kullanılarak bütün dişlerin yan yüzeyleri ve dişlerle dişetleri arasında kalan kısımlar tam olarak temizlenmelidir. Diş ipi kullanılırken dişetlerine kuvvet uygulanmamalı ve her yeni dişin temizliğinde diş ipinin temiz bölümü kullanılmalıdır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Hamilelikte kilo kontrolü nasıl sağlanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?