Dalgıçlık nasıl bir spordur?

Dalış sporunun üç çeşidi vardır. Ticari dalgıçlık, bilimsel dalgıçlık ve hobi amacı ile dalgıçlıktır....

 

Nefes alma aygıtlarıyla yahut bu aygıtlar olmadan da yapılabilen dalgıçlık, su altında kalmak üzere suya dalma sporudur.

Dalış sporunun üç çeşidi vardır. Ticari dalgıçlık, bilimsel dalgıçlık ve hobi amacı ile dalgıçlıktır.

İnsanlar çok eski zamanlardan beri deniz altını keşfetmek yahut avlanmak için farklı aparatlar kullanarak su altında uzun zaman kalmayı denemişlerdir. Daha derine inmek ve orada daha uzun zaman kalabilmek için yeni icatlar yapılmıştır. 1943 senesinde su ciğeri diye adlandırılan yüksek basınçlı bir tüp ve regülatörden oluşan aparat geliştirmiştir. Bu vesileyle kimsenin istediği derinliklere inip uzun zaman kalabilmesi sağlanmıştır.

İki tür dalış hali vardır. Nefes alma aygıtı olmadan ve nefes alma aygıtlarını kapsayan dalışlardır. Nefes alma aygıtı kullanılmadan yapılmış olan dalış biçimi serbest dalış olarak adlandırılır. Su altında nefes tutularak yapılmış olan dalış şeklidir. Nefes alma aygıtlarını kapsayan dalışlar da kendi içerisinde iki türdedir. Yüzey destekli dalış ve scuba adı verilen tüplü dalış. Tüplü dalışta yüksek basınçlı hava ile doldurulmuş tüp ile dalınır. Tüpteki gaz solunarak yüzeye bağımlı olunmadan yapılmış olan aletli dalış şeklidir.

Tüplü dalış dünyanın en güzel en keyifli sporlarından biridir. Ama özel eğitim alınınca yapılmalıdır. Eğitimsiz dalış yapmak çok tehlikelidir. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de yetkili kurumlardan dalış eğitimleri almak mümkündür. Bu sporla ilgilenen insanlarda görülebilen bazı sağlık sorunları vardır. Sinüzit, barodentalji, kulak zarı perforasyonu, dekompresyon, akciğer genleşme yaralanmaları ve oksijen zehirlenmesi bu hastalıklardan bazılarıdır.

 

Tüplü dalış için bazı malzemeler gerekmektedir. Bu malzemeler; tüp, regulator, manometre, BCD ya da BC yani denge yeleğidir. Dalış öncesi ve devamında su yüzeyinde fazla enerji harcamadan kalmasını sağlamalarında kullanılır. Kullanılan diğer malzemeler ise maske, palet, dalış elbisesi, derinlik ve zaman saatidir. Maske kesinlikle dalıcıya münasip olmalıdır. Şu nedenle yüz yapısına münasip olan maske seçilmelidir. Dalış öncesi test edilerek anlaşılabilir. Üç tip kıyafet kullanılmaktadır. Bunlar ıslak, yarı kuru ve kuru tip olarak bilinen yaygın çeşitlerdir. İklim ve su sıcaklığına göre dalıcılar tarafından münasip elbise türleri tercih edilir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Lakrosun kuralları nelerdir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?