Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri mezunları ne iş yapar?

ÖSYM'nin yapmış olduğu sınavda TM-1 puanına göre bu bölümü tercih edebilirsiniz. Dilerseniz bölümü açıktan okuma imkanı da vardır. Aç...

 

Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde yer bulan bölgelerden birisi de Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümüdür. Popülerliğini her dönem koruyan bölümü bitirmiş olunduktan sonra iş bulma olanağı da zor değildir. Çünkü kısım kontenjanları artış göstermemekle beraber mezun sayısı ile bu oran her sene dengede gitmektedir.

ÖSYM'nin yapmış olduğu sınavda TM-1 puanına göre bu bölümü tercih edebilirsiniz. Dilerseniz bölümü açıktan okuma imkanı da vardır. Açık öğretimde bu kısım için kontenjan sınırı yoktur. Yalnızca barajı geçmeniz yeterli olabilecektir. Ama bölümün henüz vakıf üniversitelerinde kontenjanı bulunmamaktadır.

Lisans eğitimini bu yönde tamamlamış olanlar sonra master ve doktora yaparak akademik kariyer yapabilecekleri gibi diğer İktisadi ve İdari parça mezunlarının çalışabilecekleri alanlarda da iş imkanı bulabilirler. Ek olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı gibi bir çok kamu kurumlarında müfettiş veyahut uzman olarak görev alabilirler. Sendikalarda uzman ve denetmen olarak görev alabilirler. Özel sektörde genel anlamda bütün departmanlarda iş bulma olanağı mevcuttur. Hassaten sosyal işler ve idari işlerde yöneticilik yapabilir, insan kaynakları departmanında çalışabilirler. İş hayatına atıldıktan sonra isteğe göre bankacılık alanında dahi yer alabilme imkanı söz konusudur.

 

Kazanç özel sektörde ve kamuda değişiklik gösterebilir. Özel sektörde hassaten yabancı bir dil biliyor olmanız size artı kazandırabilir.

Kısım, iş hayatında karşılaşılabilecek problemlerin çözümü için stratejiler üreten ve bunları geliştiren çalışma ekonomisti uzmanları yetiştirir. Kısımda yönetim bilimleri, muhasebe, hukuk, maliye, çalışma ekonomisi, insan kaynakları, sendikacılık, sosyoloji gibi dersler okutulan derslerin arasındadır. Bu bölümü bitirmiş olanlar lisans mezunu olarak lisans diploması alırlar. Uzman olan kişiler bu süreçten sonra iş piyasası ve mevzuatı, sendikacılık ve toplu sözleşme gibi konularda yapmış olduğu araştırmalara dayanarak türlü teklifler oluştururlar. İş piyasasını ayrıntılı olarak analiz ederler. Bunların haricinde ister kamu da olsun ister özel sektörde çalışma, çalışan ve işveren ilişkilerinin düzenlenmesi gibi işlerde de kendini gösterebilir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Deniz işletmeciliği ve yönetimi nasıl bir bölümdür? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?