Gülle atma nasıl bir spordur?
Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu’nun kabul ettiği ilk resmi dünya rekoru J.M. Mann tarafından 1876 senesinde elde ettiği 9.55...
Tarihçesi
Metalden yapılmış bir gülle, erkekler ve kadınlar tarafından omuz-çene hizasından en uzak mesafeye atılmasını gerektiren bir spor dalıdır. Eski Yunan ve Antik Olimpiyat Oyunları’nda gülle yerine 6.5 kilogram ağırlığında taş veyahut metal parçalar kullanılırdı. Gülle ilk kez İngilizler tarafından kullanıldı. 1896’dan başlayarak modern Olimpiyat Oyunları’nda yerini aldı.
Rekorlar
Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu’nun kabul ettiği ilk resmi dünya rekoru J.M. Mann tarafından 1876 senesinde elde ettiği 9.55 m’lik derecesidir. Şu an erkeklerde dünya rekoru Amerikalı Randy Barnes’ın derecesi 23.12 ‘dir. Barnes bu rekorunu 20 Mayıs 1990 tarihinde elde etmiştir.
Kadınlarda ise dünya rekoru Sovyetler Birliği ülkesine bağlı Natalya Lisovskaya’nın derecesi 22.63’tür. Lisovskaya bu rekorunu 7 Haziran 1987 tarihinde elde etmiştir.
Güllenin Yapısı
Güllenin yüzeyi demir ve ya pirinçten yapılmaktadır. Pirinçten daha sert bir maden de kullanılabilmektedir. İçi ise kurşun ya da benzer madde ile doldurulur. Yüzeyi ise pürüzsüz bir küre halinde olmalıdır.
Dikkat edilmesi gerekenler
Gülle, güç gerektiren bir spordur. Atış sırasında çok fazla enerji ve güç harcanmasından ötürü sakatlanmalar geçirilebilir. Bu nedenle yarışma sırasında sıra gelene değin kolları esnetme, gerdirme ve ısınma hareketleri ile ısıtın. Soğuk durumda omuz zorlanırsa lif kopmalarına neden olabilir. Sıra gelene değin kulaç atma, gerdirme gibi hareketleri yaparak omzu sıcak tutmak sporcunun yararına olabilecektir. Rotator Cuff, diye adlandırılan omuz sakatlanması gerçekleşirse uzun süre spordan uzak kalınabilir. Fizik tedavi görmeden iyileşilmesi zaman alacaktır.
Güllenin Özellikleri
Ağırlığı: Erkeklerde 7,257 kilogram, kadınlarda ise 4 kilogramdır. Kadınlarda okul yarışmalarında daha hafif gülleler de kullanılmaktadır.
Güllenin Tutuluşu
Atış çemberi içerisinde dairenin arka tarafında sırt atış yönüne dönük olarak durulur. Sağ ayak öndedir. Sağ ayak burnu çemberin etrafına değer. Sol ayak ucu çerçeveden 40 cm geridedir.
Gülle el ile değil parmakların içerisinde tutulur. Başparmak ve küçük parmak açılarak diğer üç parmak güllenin arkasında destek durumundadır. Gülle, çenenin hizasına yerleştirilir. Sağ kol omuz hizasında yere paraleldir.