Yün battaniyenin temizliği nasıl yapılır?

Yün yapısı itibarı ile narin bir malzemedir. Isı ve ışıktan çok kolay etkilenen yün kumaşın rengini korumak ve sertleşmesini önlemek ...

 

Şık görünümü ve sıcak tutması vesilesiyle tercih edilen yün battaniyeler ekim şubat arası ayların vazgeçilmezidir. Doğal malzemelerden yapılmış olan, renk ve desenleriyle göz kamaştıran yün battaniyeler yatakların ve koltukların üstünde dekorasyona da renk katar. 

Yün yapısı itibarı ile narin bir malzemedir. Isı ve ışıktan çok kolay etkilenen yün kumaşın rengini korumak ve sertleşmesini önlemek için temizleme işlemi boyunca sıcak su kullanılmamalıdır.

Çamaşır Makinesinde Yıkama

Yün battaniyeler temizlendiği sırada var ise yıkama talimatları gözden geçirilmelidir. Bazı yün kumaşların dokuması ve içinde kullanılan bazı malzemeler battaniyenin çamaşır makinesinde yıkanmasına imkan sağlar. Bu battaniyeler çamaşır makinesinde yıkanırken makinenin duyarlı yahut elde yıkama programı seçilmeli, azami 30 derece su ile yıkama işlemi gerçekleştirilmelidir.

Çamaşır makinesinde yıkanan battaniyeler asılmadan, serilerek kurutulmalıdır. Battaniyenin serildiği ortam havadar ve oda sıcaklığında olmalı, battaniyenin toptan kuruduğundan emin olunmadan kullanılmamalıdır. Nemli kalan battaniye kötü koku oluşmasına neden olabilir.

Yün battaniyelerin yumuşaklığını korunması için, sanıldığının tersine yumuşatıcı kullanılmamalıdır. Yumuşatıcı, toz deterjan yahut beyazlaştırıcı çamaşır suları yün kumaşın lifleri arasında soğuk suda tam anlamıyla çözünmeyeceğinden şurada kalarak kumaşın sertleşmesine ve topaklanmasına neden olur.

 

Elde Yıkama

Eğer battaniyenin yıkama talimatında sadece elde yıkanabileceği yazıyorsa, çamaşır makinesinde yıkanmamalıdır.

Güzelce durulanan battaniye fazla buruşturmadan, kumaşa zarar vermeden nazik bir şekilde sıkılır. Battaniye mümkün olan en iyi biçimde sıkıldıktan sonra düz zemine tek katlı olabilecek biçimde serilerek kurutulur. Yün battaniye kurutulurken direkt güneş ışığına veyahut soba, radyatör gibi ısı kaynaklarına maruz bırakılmamalıdır. Isı, yün liflerinin zarar görmesine neden olur 

Battaniyeleri elde yıkamak için battaniye boyutunda, mümkün ise geniş bir leğen kullanılmalıdır. Leğen içine azami 30 dereceli su doldurulur ve battaniye bu suya batırılır. Üstüne sıvı, duyarlı yıkamalar için uygun deterjan az ölçüde konur ve battaniye takriben otuz dk suyun içerisinde bırakılır.

El vasıtasıyla çitilenmeden, ovularak yıkanan battaniye soğutulmuş su dolu değişik leğene konabilir yahut benzer leğendeki deterjanlı su duru suyla değiştirilebilir. Durulama işlemi biraz zahmetlidir, çünkü battaniye üstünde hiç deterjan kalmadığından emin olunana kadar leğendeki suyun değiştirilmesi gerekmektedir.

Kuru Temizleme 

Yün battaniyelerin en güvenli temizlik yöntemi kuru temizlemedir. Ama kuru temizleme yapılırken kumaşa kimyevi maddeler ve yüksek ısı uygulanmamalıdır. 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Yün halıların temizliği nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?