Perspektif çizim nasıl yapılır?
Çizgi perspektifini kolay bir şekilde anlayabilmek için ufuk çizgisi ve kaçış noktası terimlerinin de anlamlarını bilmek gerekmektedi...
Bir sehpanın bize yakın olan kenarını daha uzun, eş boyutta olmasına karşın uzaktaki diğer kenarını ise daha kısa görmemize neden olan derinlik algısına perspektif denir. Perspektif çizim ise; iki boyutlu kâğıda yapılmış olan resmin üç boyutlu gibi gösterilmesini sağlayan çizim yöntemine verilen isimdir. Bu çizim tekniği ile resme derinlik kazandırılır.
Çizgi perspektifini kolay bir şekilde anlayabilmek için ufuk çizgisi ve kaçış noktası terimlerinin de anlamlarını bilmek gerekmektedir. Ufuk çizgisi kişinin görme seviyesi boyunca uzandığı varsayılan hayali çizgidir, bu çizginin üzerindeki nesneler bakan insandan yüksekte, altındakiler ise bakan insandan alçaktadır. Görme eylemindeki derinlik yanılsaması bizim ufuk çizgisindeki bazı noktalara doğru cisimleri küçülüyor gibi görmemize neden olur. Bu noktalara "kaçış noktaları" denir.
Üç kaçışlı perspektif ise resmetmek için baktığımız alan 45 dereceden büyük bir bakış açısına dahil ise kullanılan yöntemdir ve bütün çizgiler münasip 3 değişik kaçış noktasında birleşir. Örnek verilecek olursa; hem ufuk çizgisini aynı zamanda gökyüzünün tepesini veyahut tam anlamıyla yeri benzer resme taşımak istiyorsak bu yol kullanılabilmektedir. Gökdelenden aşağı bakarken oluşan manzarayı resmetmek istiyorsak bu tekniği kullanmak iyi sonuç verecektir.
Çizgisel perspektif yöntemi kendi içerisinde tek kaçışlı, iki kaçışlı ve üç kaçışlı olmak üzere üçe ayrılır.
Renklerin parlaklık ve solukluk açısından değişiminin resme taşınmasıyla üç boyutluluğun oluşturulması yöntemine de renk perspektifi denir. Bu yol uygulanırken gözlem yaptığımız noktaya göre bize yakın nesneleri daha parlak, uzak olanları ise daha mat olarak renklendiririz. Renk perspektifi çizgi perspektifinin etkisinin güçlendirilmesini sağlamaktadır.
Çizgi ve renk perspektifi olmak üzere iki tür perspektif çizim yöntemi mevcuttur.
İki kaçışlı perspektifte ise çizgiler ufuk çizgisinde iki değişik noktada buluşur. Eğer resmedeceğimiz yerdeki cisimler bizim durduğumuz yere göre paralel değillerse ve biz alana takriben 45 derece yukarıdan ya da aşağıdan bakıyor isek resim yaparken bu tekniği kullanmak iyi sonuç verecektir.
Tek kaçışlı perspektif yöntemi düz alana tam karşıdan bakılarak resim çizilmek istendiği zaman uygulanabilir. Bu tarz manzaralarda cisimlerin dış çizgileri ufuk çizgisine doğru uzar ve tek bir noktada buluşur. Koridor, cadde gibi alanların çiziminde bu teknik kullanılabilmektedir.