Kaza tespit tutanağı nasıl tutulur?

Maddi hasarlı trafik kazalarında, kazaya karışan tarafların polis gelmeden anlaşarak durumun kayıt altına alınması için kaza tespit t...

 

Maddi hasarlı trafik kazalarında, kazaya karışan tarafların polis gelmeden anlaşarak durumun kayıt altına alınması için kaza tespit tutanağı hazırlanması gerekmektedir. Kaza sonrası sakinleşip aşağıdaki işlemleri sırası ile yapabilirsiniz.

Kaza anını görsel olarak belgelemek için 9 Numaralı alana çarpışma yerinin ve anının taslağını kesinlikle çiziniz. Taslak üstünde araçlar A ve B aracı olarak işaretlenmeli, cadde ve sokak ismi belirtilmeli, aracın gittiği yön işaretlenmelidir, yol çizgileri çizilmelidir.

Kazaya karışan taraflar anlaştığı halde trafik polisi yahut jandarma beklemelerine gerek kalmayacaktır. İkiden fazla araç kazaya karışmış ise kazada birden fazla tutanak kullanılabilmektedir. Tutanaklar, bütün taraflar tarafından imzalanmalıdır tersi halinde geçersiz sayılacaktır.

Araçlar kaza yerinden kaldırılmadan, mümkün ise fotoğraf makinesi yahut cep telefonu ile araçların değişik açılardan fotoğrafları çekilmelidir çünkü fotoğraflar tutanak ile birlikte değerlendirilmektedir.

A ve B araçları için 4,5,6 numaralı alanlarda yer bulan sürücüye ait kimlik bilgileri, araç bilgileri ve trafik sigortası bilgileri her iki araç ve sürücü için doldurulmalıdır. Sonrasında 7 numaralı alanda yer bulan araç çeşitleri üstünde aracın (A aracı için ayrı B aracı için ayrı) ilk darbeyi aldığı yeri işaretleyiniz.

8 numaralı alanda kazalarda yapılmış olan hataların yer aldığı kutucuklardan münasip olanı (x) ile işaretleyiniz. Bunun doldurulması zorunlu olmamasına karşın şirketin olayı kısa zamanda değerlendirmesi için önemlidir.

 

Trafik akışının güvenliğini negatif etkilememek, başka bir kazaya neden olmamak için araçlarınızı uygun yere çekiniz. Aracın flaşörlerini (dörtlü) yakınız. Gerek duyduğunuz diğer tedbirler var ise çabucak alınız.

10 numaralı alana sürücüler kaza ile ilgili kendi görüşlerini yazacaklardır. Tutanak formu, 2 nüsha olarak doldurulduktan sonra 11 no’lu alan her iki sürücü tarafından imzalanır. 

Araçlara ait evraklar (araç tescil ve trafik evrakları, zorunlu mali mesuliyet sigortası) ve sürücü belgelerinin kullanılan araç için uygun/yeterli olup olmadığı kontrol edilmelidir. Belgelerde eksiklik ve usulsüzlük, sürücüde alkol ya da akıl sağlığı şüphesi var ise, trafik kazası tespit tutanağı trafik zabıtası tarafından düzenlenecektir yoksa tutanak tutma işlemine başlanabilir. Tutanak formunu sigortacınızdan alıp, aracınızda bulundurmayı unutmayın yoksa da diğer araç sürücülerinden isteyebilirsiniz. 

Kaza tespit tutanağında yer bulan 1 ve 2 numaralı alanlara kaza tarihi ve yerine ilişkin bilgiler yazılmalıdır. 3 numaralı alan, var ise görgü tanıklarının ifadesi için ayrılmıştır.

Tutanak bitince, karşılıklı olarak birbirinize trafik sigorta poliçenizin , ruhsatınızın ve ehliyetinizin fotokopisini vermelisiniz.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Lastik zinciri nasıl takılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?