Kaloriferin iyi ısıtması için neler yapılmalıdır?

Kalorifer ve ısıtma sisteminin hatalı olması ısınma problemlerine neden olur. Boru çaplarının yanlış bir biçimde montelenmesi, boru b...

 

Doğalgaz ya da kömür ile ısı veren kalorifeler, kış mevsiminin etkili olduğu aylarda önemli görülen bir araç şekline gelir. Petekler hasebiyle ısıtma sağlayan kaloriferler, verimli biçimde kullanıldığı zaman yakıt tasarrufu da sağlamaktadır. Bu neden ile bakımı ve kontrolü çok önemlidir. 

Kalorifer ve ısıtma sisteminin hatalı olması ısınma problemlerine neden olur. Boru çaplarının yanlış bir biçimde montelenmesi, boru bağlantılarındaki eskime, radyatör ve petek bağlantılarındaki gevşemeler kaloriferlerin yeteri kadar ısınmasına engel olur. Ters bağlantı da en fazla görülebilen problemlerden birisidir. Bu sorunda, sıcak suyla soğutulmuş su yanlış kısımlardan peteklere ilerler. Bu halde yarım ısınma ve ısınmama gibi haller meydana gelir 

Kalorifer tesisatının kirli ve bakımsız olması da peteklerin verimli çalışmasını engeller. Kombi ve radyatörlerin de dikkatli ve uyumlu bir biçimde seçilmesi gerekmektedir 

Kaloriferlerin iyi bir biçimde ısıtma sağlaması için şu yöntemler uygulanabilir:

Kalorifer peteklerinin içindeki su basıncı ve havanın kontrol edilmesine karşın ısınmaması halinde iç kısımların kimyevi malzemeler ile temizlenmesi gerekmektedir. Bu hizmet tesisatçılar tarafından özel kalorifer temizleme aracı ile yapılmaktadır 

Peteklerin içinde yer alan yakıt atıklarından ötürü, tıkanma ya da hava doluşması ortaya çıkabilir. Bu halde petekler az ısınır. Kaloriferlerin bağlantı noktalarının sökülerek içindeki kirli maddelerin dışarıya çıkarılması sağlanabilir. Bu noktada dışarıya su ve hava çıkması söz konusudur. 

 

Kaloriferlerin sıcak ve soguk su bağlantılarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Sıkı bir biçimde monte edilmeyen bağlantılar basıncın düşmesine ve kaloriferlerin ısınmamasına neden olur. 

Kaloriferlerin iyi bir biçimde ısı vermesi için ev içlerinde perdeler önemli bulunan bir role sahiptir. Perdelerin kalorifer peteklerine temas etmemesi gerekmektedir. Ek olarak peteklerin önünü de kapatmamalıdır. 

Kaloriferlerin her birisinde reglaj ayarı vardır. Bu ayarın kontrol edilmesi ve onarılması ısınma verimliliğini arttırmaktadır. Kombinin yanındaki petek kısılır ve diğer petek yarım bir biçimde açılır. Kombiye en uzak bölümde bulunan peteğin bütünüyle açılması ile beraber reglaj ayarı yapılmaktadır ve ısı verimliliği sağlanmış olur. 

Kalorifer genel tesisat bakımlarının iki senede bir devamlı olarak yapılmış olması gerekmektedir. Takriben 3 saatlik bir zaman içinde 6 veyahut 7 adet kaloriferin temizlenmesi mümkündür. 

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Yağlı boya kokusu nasıl çıkar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?