İşinizde yaratıcılığınızı nasıl kullanırsınız?

Teknoloji ilerledikçe çağdaş dünyada tekdüzeliğin can sıktığı ve devamlı gelişim gösteren modern dünyada, yaratıcılığı fazla olan ins...

 

Bu günlerde değişik ve kalıcı olmak için her meslek dalında yaratıcılığın ön plana çıktığı görülür. Çünkü hayal gücü sınırsızdır ve kişi hayal gücünü kullanarak daha dikkat çekici ve meslektaşlarından bir adım öne çıkartacak ilgi ve popülasyona sahip olabilir.

Teknoloji ilerledikçe çağdaş dünyada tekdüzeliğin can sıktığı ve devamlı gelişim gösteren modern dünyada, yaratıcılığı fazla olan insanların hem iş hayatında aynı zamanda özel hayatlarında hayli başarılı oldukları gözlemlenmektedir. Kreatif düşünce başarı ve mutluluğu da yanında getirmektedir.

Peki yaratıcılık her meslek dalı için önemli midir?

“Yaratıcılık, yaşama yepyeni bir gözle bakabilme ve bunu kullanarak işe yarayan yahut güzel şeyler ortaya çıkarabilme yeteneğidir.” (Nancy Andreasen) Bu biçimde düşünüldüğü zaman her meslek dalında kesinlikle yaratıcılık gerektiren hususlar vardır. Öğretmen, kreatif drama etkinliklerinden yararlanarak veya bir konuyu işleyişinde fark yaratarak yaratıcılığını sergileyebilir. Böylelikle öğrencilerinin daha zevkli ve kolay öğrenmelerine vesile olabilir. Bir marangoz yaratıcılığıyla son derece ilginç mobilyalar yapabilir, bilgisayarcılar yepyeni programlara yine hayal güçleriyle imza atabilirler.

Sonuç olarak diyebiliriz ki kalıtsal olabilen veya aile ve çevre faktörleriyle ( aile bireylerinden birinin sanatla uğraşması, kitap okumanın hayat biçimi şekline getirilmesi, yaratıcılık eğitimi alınması gibi) gelişen kreatif düşünme kapasitesi, hepsinden önce bilim insanlarında, sanatçılarda ve mucitlerde yoğun bir biçimde görülmekle beraber, devamlı gelişen ve farklılaşan dünyada meslekte değişiklik yaratmak için her bireyde bulunması ve arttırılması gerekli olan bir kapasitedir.

 

Yaratıcılığı ve hayal gücü fazla olan kişiler sanatçı ruhlu kişilerdir. Onlar yeni şey üretmelidir, yapılmışın tersine hiç yapılmamış, ortaya konmamışla ilgilenirler. Örnek vermek gerekirse bir yazar, hayal gücü vesilesiyle akıcı, sürükleyici ya da olağanüstü bir kitaba imza atabilir. Ses sanatçısı veyahut besteci, notalarla eşi benzeri bulunmayan şarkılar meydana getirebilir. Ressam, yine yaratıcılığıyla şaheser resimler meydana getirebilir. Yaratıcılık;  özel olarak tiyatrocu, heykeltıraş, ressam, yazar, dansçı, mimar gibi meslek dalıyla ilgilenen insanlarda ağırlıkla bulunsa da esasen her meslek yaratıcılık gerektirir. Ünlü oyun yazarı Neil Simon’un : “Bilinçli olarak yazmıyorum, sanki omzumda esin perisi oturuyor.” sözünden esasen yaratıcılığı hat safhada olan insanların ilham kaynaklarını hayal güçlerinden aldıklarını anlıyoruz.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan İnternetten tasarruf adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?