İş kazası nasıl bildirilir?

Bir işyerinde iş kazası meydana geldiği zaman İş Sğlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 14. Maddesine göre işverenler, bu kazayı veyahut tesp...

 

İş sağlığı ve güvenliği günümüzün çok önemli konularından biridir. Her sektörde ve envaiçeşit iş alanında iş güvenliği önlemlerini almak, hepsinden önce çalışan sağlığını ve güveniğini amaçlayarak iş güvenliğini sağlamak göz ardı edilmemesi gerekli olan bir noktadır. Çünkü güvenlik önlemleri alınmamış bir iş alanında çalışmak ufak yaralanmalardan ölümlü kazalara kadar çok geniş miktarda iş kazaları meydana getirebilir. Devamlı duyduğumuz bu kazaların nasıl meydana gelebildiği ve nasıl önlemler alınması gerektiği, gelirse nasıl bir yol izleneceği konusu işyerlerinin sorumluluğundadır. Peki iş kazası nedir, önlemler nelerdir ve meydana geldiği zaman ne yapılmalıdır?

Bir işyerinde iş kazası meydana geldiği zaman İş Sğlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 14. Maddesine göre işverenler, bu kazayı veyahut tespit edilen bir meslek hastalığını en geç 3 iş günü içinde yazılı bir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmek zorundadır. İşveren bu kazaların ve meslek hastalıklarının kaydını tutmak ve gereken incelemeleri yapmakla yükümlüdür. Yaralanmaya neden olmayan ufak iş kazaları bile raporlanarak kayıt altına alınmalıdır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet sitesinde var olan olan İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu işveren tarafından doldurularak kuruma iletilir. Şayet bildirim koşullarına uyulmazsa, işveren iş sağlığı ve güvenliği kurallarını ihlalden idari ve cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalır. İş sağlığı ve güvenliği sadece işveren tarafından takip edilmesi mümkün olan bir konu değildir. İşveren çalışanlarını bu konuda eğitmekle sorumludur. Benzer zamanda çalışanların bu konudaki sorumluluğu da büyük olup dikkatli iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymalı, güvenlik önlemlerini almalı (kulaklık, eldiven, maske vb.) ve iş kazası hallerinde şahit olmaktan kaçınmamalıdır. 

 

Yapılmış olan tanımlardan birine göre, iş kazası önceleri planlanmamış, bilinmeyen ve kontrol altına alınmamış olan, etrafa zarar verebilecek nitelikteki olaydır. Genel olarak nihayetinde çalışanların yaralanasına, maddi zarara ve iş alanındaki işin durmasına neden olur. Bir kazanın iş kazası olarak adlandırılabilmesi için, sigortalı iş yerinde yahut işini yaptığı anda işyeri dışında, ayrıca işveren tarafından görev ile başka yere gönderildiğinde işini yapmaksızın geçirmiş olduğu dönemlerde meydana gelmesi yeterlidir. Ağırlığına ve cinsine göre sınıflandırılmakta olan iş kazalarının sebepleri bireysel (tehlikeli hareket) ya da fiziki (tehlikeli hal) olabilir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Öğretmenler ne zaman emekli olabilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?