Gölge nasıl oluşur?

Konfüçyus’un şu sözünü anımsamanın tam vakti:...

 

Gölgenin oluşması için ışığın hareketini engelleyen bir nesne gerekmektedir. Çevremizdeki objeleri ışığın elektromanyetik dalgaları vesilesiyle görüyoruz. Işık nesnelere çarpıp geri döner. Gözümüze bu biçimde gelen ışık ile çevremizi algılayabiliriz.

Konfüçyus’un şu sözünü anımsamanın tam vakti:

Eğer işin içerisinde birden fazla ışık kaynağı var ise birden fazla gölge oluştuğunu görebiliriz. Futbol maçlarında futbolcunun 4 adet gölgesi olması buna misal verilebilir. Kaynağın büyüklüğüne ve sayısına göre yarı gölge tam ya da yarı gölge oluşumu gözlenebilir. Birden fazla renkli ışık kaynağı oluşturularak renkli gölgeler elde edilebilmektedir.

Işık kaynağının büyüklüğü de gölgenin şeklini belirler. Eğer ışık kaynağı çok büyükse gölge bulanıklaşacaktır. Cisimden büyük olarak kullanılabilen ışık kaynakları yarı gölge oluşumuna neden olduğundan ötürü gölge bulanıklaşır.

Mavi ve kırmızı iki ışık kaynağını bir objeye aynı süre içinde değişik açılardan tuttuğumuzu düşünelim. Mavi kaynağın oluşturduğu gölge kırmızı ışık tarafından aydınlatılabildiği için gölge de kırmızı olabilecektir. Kırmızı ışık kaynağının gölgesi ise mavi olabilecektir.

“ Bir yerde küçük kimselerin büyük gölgeleri oluşuyorsa orada güneş batıyor demektir.”

Eğer bir ışık kaynağının önünde duruyorsak vücudumuz ışığın geçişini engelleyecek ve gölge oluşacaktır. O nedenden dolayı gölge, bir nesnenin ışığın geçişini engelleyen bölümüdür diyebiliriz. Işık gölgenin oluşumunu sağlayan yegane etken olmasına karşın oluşan gölgenin şeklini ve boyutunu belirleyen başka etkenler vardır. Objeye düşen ışığın açısı küçük ise oluşan gölge uzun olabilecektir. Bu halde bizim için en ehemmiyetli ışık kaynağı olan Güneş’in ışınları sabah ve akşam saatlerinde yeryüzüne düşük bir açı ile düştüğünden gölgeler uzun olur. Öğlen saatlerinde dik olarak nesnelerin üstüne gelen ışınlar küçük gölge oluştururlar.

 

Obje ışık kaynağına yakın ise oluşan gölge yine büyüyecektir. Obje ile ışık kaynağı arasındaki uzunluk daraldıkça, ışık gölgenin oluşacağı zemine ulaşana kadar daha çok yol almak zorunda kalır. Bu halde ışığın ulaşamayacağı alanlar da artmış olur. Böylelikle gölge yine büyür.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan İngiltere'de eğitim sistemi adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?