Gemi adamı nasıl olunur?

Ana hatları ile sınav başvurusu olan bu ilk etap için aranan şartlar bunlardır. Ek olarak istenen bazı evraklar de vardır. Bu evrakla...

 

Bir gemi içinde çalışan ve geminin belli bölgelerinden sorumlu olan kişiler gemi adamıdır. Geminin kaptanı, gemideki zabitler, gemideki mühendis, tayfalar ve gemi personeli gemi adamına misal olarak verilebilir. Tüm gemiden ve bu kimselerden sorumlu olan gemi adamı da kaptandır. Bu kişiler tamamı beraber gemi adamı olarak tanımlanmaktadır. Peki sizde gemi adamı olmak istiyor iseniz neler yapmalısınız?

Sağlık durumunuzun yönetmelikte belirlenmiş çerçeveler dahilinde elverişli olması gemi adamı olmak için gereklidir.

TC vatandaşı olmak aranan ilk koşuldur. Bunun yanında KKTC’de yaşıyorsanız da gemi yahut denizle ilgili yani gemi ile ilgili bir eğitim görmeniz gemi adamı olmanız için önemlidir.

Ek olarak deniz hizmetlerinde çalıştıysanız gemi adamı sınavlarına başvurabilirsiniz. Geminin güvertesinde veyahut makine bölgesinde, geminin bakım ve onarım işlerinde çalışmanız gemi adamı olmak için size yardım eden olabilecektir.

Sicilinizin temiz olması ve kaçakçılık çeşidi suçlarla yargılanmamış olmalısınız. Yargılandıysanız eğer 1 seneden fazla hapis cezası almamış olmanız önemlidir. 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanunun 25 inci maddesinde belirtilmiş suçlar gemi adamı olmanızı engelleyebilir. Ek olarak hırsızlık, dolandırıcılık gibi suçlar da bu konuda sizin karşınıza çıkacaktır.

Ana hatları ile sınav başvurusu olan bu ilk etap için aranan şartlar bunlardır. Ek olarak istenen bazı evraklar de vardır. Bu evraklar ise şunlardır:

 

Gemi adamlığı için bazı şartlar vardır. Bu şartları yerine getirdiğinizde gemi adamı olabilmek için aday olabilirsiniz. Gemi adamı olmak için de gereken şartları sağladıktan sonra sınava girersiniz. Sınava girebilmek için gereken olan bu şartlar da şöyledir:

Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi

Son altı ay içinde çekilmiş sekiz adet fotoğraf

Müracaat esnasında gemi adamı cüzdanı büro amirliğince verilen başvuru formu

Noter tasdikli öğrenim belgesi

Sabıka kaydı

Gemi adamı olabilmek için belirtilmiş kriterleri taşıyan sağlık raporu

Bu evrakları tamamlayıp en yakın liman müdürlüğüne verdiğinizde gemi adamı olmak için başvuru yapmış olursunuz. Belirlenen sınav tarihlerini yakından takip etmeniz sizin yararınıza olabilecektir. Belgeleriniz değerlendirmeye alındığı zaman yeterli ölçüleri taşıyorsanız sınava girmeye hak kazanabilirsniz. Gemi adamı sınav giriş belgeniz tarafınıza iletilir. Sınava girdikten sonra başarılı olursanız gemi adamı olabilirsiniz.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Stok yönetimi nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?