Dul aylığını kimler alabilir?
Vefat eden sigortalının hak sahibi eşine bağlanan aylık dul aylığı olarak adlandırılır. Dul aylığı, hem kadınlar aynı zamanda erkekle...
Vefat eden sigortalının hak sahibi eşine bağlanan aylık dul aylığı olarak adlandırılır. Dul aylığı, hem kadınlar aynı zamanda erkekler tarafından alınır. Dul kalan eşe bağlanacak olan aylık dul aylığı olarak adlandırılırken, vefat eden sigortalının münasip şartlardaki çocuklarına da yetim aylığı adı verilen aylık bağlanır. Dul aylığının ödenmesinde, ödenmiş olan prim ve gün sayısına göre vefat eden sigortalıya bağlanması gerekli olan aylık hesaplanarak bu aylığın %75’i dul kalan eşe bağlanır. Ama vefat eden sigortalının çocuklarına da yetim aylığı bağlanacaksa bu halde dul kalan eşe bağlanacak aylığın oranı % 50’ye düşerken, yetim kalan çocuklara ise %25 oranındaki aylık paylaştırılır.
Dul Aylığını Kimler Alabilir?
Dul aylığı alınabilmesi için gerekli olan şartlardan diğer ise kendisine aylık bağlanacak eşin sigortalıyı devamlı iş göremez hale veya malul haline getirmemiş olmasıdır.
Dul aylığı alma şartlarını taşıyan kişilere başvuruları nihayetinde dul aylığı bağlanır. Lakin dul aylığı almakta olan eş bir başkası ile evlenirse dul aylığı kesilir. Yani dul aylığı almanın diğer şartı da aylık bağlanan kişinin dulluk durumunun devam etmesidir. Dul aylığı almakta iken evlenen ve bu halde dul aylığı kesilen kişi, evlendiği eşi gereken şartları taşıyorsa onun vefatı durumunda tekrar dul aylığı alabilir. Lakin kişinin dul aylığının kesilmesine yol açan evlenme son bulursa, kişi dul aylığını almaya tekrar devam eder.
Kişinin vefat eden eşinden dul aylığı alabilmesi için her şeyden önce vefat tarihinde eşi ile resmi olarak evli olması gerekir. Vefattan önce boşanmış olan eşlere dul aylığı bağlanması ilgili değildir. Ek olarak resmi nikâh da dul aylığı alınabilmesi için kesinlikle gereklidir. Dini nikâhın bu gibi hallerde bir bağlayıcılığı olmamaktadır.
Dul aylığı almakta olan kişi sigortalı bir işe girip çalışmaya başlarsa da, aldığı dul aylığının oranı %75’ten %50’ye düşer ve dul aylığını almaya devam eder.
Dul aylığından faydalanmak isteyen eşin, vefat eden eşini öldürmemiş veyahut öldürmeye teşebbüs etmemiş olması gerekir. Bu hallerde ölüme sebebiyet veren eşe dul aylığı bağlanmamaktadır.
Dul aylığı bağlanacak eşin, sigortalı tarafından resmi olarak mirasından mahrum bırakılmış olması da kişinin dul aylığı almasına engeldir.