Devalüasyon nedir?

Devalüasyon, kısaca dış açığı azaltmak için ülkeye dövizi girişini sağlamaya çalışmaktır. Değer kaybeden para ile, ihracat kısmi de o...

 

Bir devletin kendi parasının diğer devletlerin paralarını baz aldığımızda alınan bazı kararla değer kaybettirilmesine devalüasyon denir. Bunun doğal sonucu olarak, devalüasyon yapan devlet için ithalat daha pahalı hale gelir. Para değer kaybettiği için diğer ülkelere satılan mallar görece daha ucuz kabul edilebilmektedir. Böylece ülkeye hızlı biçimde döviz getirilmeye çalışılır.

Devalüasyon hangi olumsuz sonuçlara yol açar?

Devalüasyon, kısaca dış açığı azaltmak için ülkeye dövizi girişini sağlamaya çalışmaktır. Değer kaybeden para ile, ihracat kısmi de olsa kolay hale gelir, ve amçalanan duruma ulaşılabilir.

3. Gelişmemiş ve ülke içi ekonomisi tarım gibi talep edilme miktarı az olan sektörlere dayanan ülkelerde, dışarıda gelicek döviz miktarı bekleniyor olan seviyelerde olmayabilir.

Devalüasyonun amacına ulaşabilmesi için ihracat yapılacak ürünlerin talep edilmesi gerekiyor. Çünkü devalüasyonla amaçlanan dış ülkere karşı olan ticaret açığının kaptılmasıdır. Bunun da nedeni ülkedeki üretim eksikliğidir, veyahut başka bir tabirle devalüasyon ihtiyacı olan ülke kendi kimsenin taleplerine karşılık verememektedir. Bu sebeple talep edilen ürünler dışarıdan alınmakta, ve dışarıya ciddi ölçüde döviz çıkması olur. Devlet de bu açığı kapatmak için ihracatla döviz kazanma gibi gayesi gerçekleştirmeye çalışır. Bunun en iyi biçimde olması için talep esnekliği düşük ürünlerin olmaması gerekmektedir. Tersi takdide bekleniyor olan döviz gelmez ve dış ticaret açığı devam eder.

 

​1. Ülke içerisinde döviz arttırımı için bazı ithalat mallarının fiyatı yükseltilebilir. Bu da ülke içerisinde enflasyona ve bunun nihayetinde bazı ürünlerin fiyatlarında yükselmeye neden olabilir.

2. Devalüasyonun direkt sonucu olarak dövizle ödenmesi gerekli olan borçlanmaların daha da yukarılara çıkması gerçekleşir.

Devalüasyon yapılma sebebi nedir?

Devalüasyon yapmak isteyen devletlerin en büyük gayesi dış ülkere karşı verdikleri açığı kapatmak istemeleridir. Yani kısaca şöyle açıklayabiliriz. Devalüasyon nihayetinde ülkenin parası dışarıya karşı değer kaybedeceğinden göreceli olarak ithalat azalıcak, ve bunun sonucu olarak da dışarıya döviz gidişi kısmi olarak engellenmiş olur. İhracat da bunun tersi mantıkla para değer kaybettiği için artacaktır. Böylece diğer ülkelerden içeriye döviz girişi sağlanmış olur. Dışarıya az döviz gideceğinden ve içeriye de daha çok döviz geleceğinden oluşan bu dış açık bu yolla kapatılmaya çalışılır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Broker nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?