Gümrük işletme mezunları ne iş yapar?

Mezun sayısının az olması ve dış ticaret hacminin artması iş imkanının fazla olmasına imkan sağlar....

 

Yeni adı Dış Ticaret olan Gümrük İşletme bölümü Meslek Yüksek Okulları'nda Dış Ticaret'in içinde Gümrük İşletme adı altında eğitim vermektedir. Gümrük İşletme kısmının ismi değişmiş olsa da görülebilen dersler aynıdır.

Mezun sayısının az olması ve dış ticaret hacminin artması iş imkanının fazla olmasına imkan sağlar.

Meslek ve Fen liselerinden mezun olan öğrenciler, bulundukları bölüme göre sınavsız geçiş hakkını kullanabilirler veyahut YGS 5, YGS 6 türünden aldıkları puan ortalamasıyla üniversitelere yerleşebilirler. Kısım 2 ve 4 sene seçeneklerinden oluşur ve kısımda hazırlık sınıfı yani yabancı dil eğitimi (1 senelik) zorunlu tutulur.

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara Gümrük İşletme Ön Lisans Diploması verilir. Bu bölümü bitirmiş olan öğrenciler artık Gümrük İşletme Meslek Elemanı unvanıyla anılmaya başlarlar. Bu bağlamda öğrenciler başarıyla mezun oldukları halde ÖSYM tarafından yapılmış olan sınav sonunda aldıkları puanla devlet memuru olabilirler. Aldıkları puana göre yapılmış olan atamaların da etkisiyle zaman akdine göre memurluklarında girecekleri sınavlarda yönetici kadrosuna kadar yükselebilirler. Ek olarak mezun olan öğrenciler devlet memurluğu dışında özel şirketlerde de çalışabilirler. Özel sektör için gereken olan en ehemmiyetli artılar ise bilgisayar programları ve yabancı dil bilgisidir.

 

Bölümü 2 senelik ve 4 senelik bitirenlerin iş bulma alan fazlalığı ve kalifiyesi biri diğerinden değişiktir. 2 senelik mezunlar staj durumu ve sınavlarında başarılı olmaları durumda memur olabilirler. Ama 4 senelik mezun öğrenciler müsteşarlığa kadar yükselebilirler. Bu değişiklik kamuda çalışacak görevliler için geçerlidir. İş sektörü olarak özel şirketleri tercih edecek ve kendi işini kuracak olan kimseler için ise sınırlama kendilerini geliştirmeleriyle doğru orantılıdır.

Özel ve vakıf üniversiteleri

İstanbul Arel Üniversitesi MYO.

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu Bil MYO.

Kavram Eğitim Vakfı İstanbul Kavram MYO.

Beykent Üniversitesi MYO.

Gümrük işletme mesleği, dış alım, dış satım, gümrük müşavirliği, gümrük mevzuatı alanlarında istihdam sağlamaktadır. Bu bölümü bitirmiş olanlar Gümrük Müdürlükleri, ithalat ihracat büroları, gümrük müşavirlikleri alanlarında gümrük işletme meslek elemanı olarak çalışabilir. Gümrük işletme görevlileri gümrük komisyoncusu, ithalat ve ihracat bürolarında uzman eleman, kamu kuruluşlarında ise memur olarak çalışmaları mümkündür. Ek olarak dış ticaret hacminin son senelerde büyük önem taşıması nedeniyle kurulmuş özel şirketlerde nitelikli olma şartıyla kolay bir biçimde iş bulabilirler. Gümrük işletme meslek elemanları kendi işlerini de kurabilirler.

 

Dış Ticaret bölümünün olduğu devlet üniversiteleri

Mustafa Kemal Üniversitesi Reyhanlı M.Y.O.

Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler M.Y.O.

Sakarya Üniversitesi Sapanca MYO.

Trakya Üniversitesi Edirne İpsala MYO.

Selçuk Üniversitesi Silifke Taşucu M.Y.O.

Süleyman Demirel Üniversitesi Senirkent MYO.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi MYO.

Trakya Üniversitesi Edirne Sosyal Bilimler MYO.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Çağdaş türk lehçeleri ve edebiyatları mezunları ne iş yapar? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?