Fibromiyalji neden olur?

Tendon ve dokulardaki rahatsız edici ağrılar ile kendini belli eden fibromiyalji nedenleri ve tedavisi....

 

Fibromiyalji nedir?

Fibromiyalji, tendonlar ve bağlar arasındaki lifli dokularda ağrılar meydana gelmesidir. Fibromiyalji sendromu, vücuttaki lifli dokularda oluşan ağrılar nedeniyle uykusuzluk, halsizlik ve unutkanlık gibi belirtilerin görüldüğü bir fibromiyalji türüdür. Ayrıca depresyon, kaygı ve endişe gibi durumlarında fibromiyalji ile bağlantılı olabileceği anlaşılmıştır. Genellikle orta yaş seviyesindeki kadınlarda görülen fibromiyalji rahatsızlığı kadın, erkek farketmeksizin her insanda görülen bir hastalıktır.

Fibromiyalji sebepleri

Fibromiyalji nedenleri arasında enfeksiyon veya toksin gibi faktörlerinde yer aldığı söylenmektedir. Fakat kesin bir bilgi olmadığı için kanıtlanamamıştır. Yapılan bir araştırmaya göre; fibromiyalji hastalığına yakalanan kişi de değişken bir ruh hali ve kaygılı davranışlar görülmektedir. Yalnız bu nedenler fibromiyalji hastalığından mı kaynaklanıyor yoksa bu hastalığa mı neden oluyor hala bilinmemektedir.

Fibromiyalji hastalığını teşhis etmek için özel bir test yöntemi veya tıbbi bir yöntem günümüzde hala bulunmamaktadır. Bu hastalıkta tanıyı doktor, fiziksel uzman ve dahili uzmanları koyar. Bu hastalığa yakalanan kişiler çoğu zaman doktora gitmek zorunda kalabilirler. Çünkü fibromiyalji belirtileri ile birlikte bir çok rahatsızlık meydana gelmektedir.

Fibromiyalji belirtileri ve tedavisi

 

Fibromiyalji tedavisinde hastalık belirtileri bir dönem çoğalır, zamanla azalır ve nadiren de olsa tamamen ortadan kalktığı da görülür. Fibromiyalji hastalığında ağrıların şiddeti günden güne hatta saatten saate farklılık gösterebilir. Fibromiyalji tedavisinde ilaç kullanımına ek olarak egzersiz, doğru beslenme ve düzenli uyku gibi tedavi yöntemleri de denenmektedir. Tedavinin birkaç yoldan denenmesi hastalığı yenme de önemli bir rol oynar.

Fibromiyalji etkisini azaltmak için düşük dozda antidepresan ilaçlar kullanılabilir. Tabii bu antidepresan ilaçları doktor tavsiyesi ile kullanmanız önerilir. Ayrıca masaj, psikoterapi ve sıcak kompressgibi yöntemler de fibromiyalji belirtilerinin azalmasında etkili olmaktadır. Eğer fibromiyalji şüpheniz var ise romatoloji doktorları, rehabilitasyon uzmanları ve dahili uzmanları bu hastalık için yardımcı olabilecek doktorlar ve bölümlerdir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Egzama nasıl geçer? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?