Arkeoloji nasıl bir bölümdür?

Bu bölümü kazanabilmek için üniversite sınavının ilk aşaması olan YGS'ye girip 180 puan barajını geçerek ikinci safha olan LYS'ye gir...

 

Tarihin somut delillerine ilgi duyan, toprak üstünde ince çalışmalar yapabilecek el becerisine sahip ve topraktan çıkan bütün tarihi kalıntlara değer veren biriyseniz üniversitede Arkeoloji okumak iyi bir tercih olacaktır. Arkeoloji bölümü üniversitelerin Edebiyat Fakültelerine bağlıdır. 

Bu bölümü kazanabilmek için üniversite sınavının ilk aşaması olan YGS'ye girip 180 puan barajını geçerek ikinci safha olan LYS'ye girip TM-3 puan türünü elde etmek gerekmektedir. Arkeoloji kısmını kazanmayı hedefleyen bir öğrenci üniversite sınavına eşit ağırlık alanından hazırlanmalıdır.

Üniversitede Arkeoloji lisans eğitimini tamamlayan mezunlar "Arkeolog" ünvanına sahip olurlar. Bu bölümün gayesi; tarihi bulguları analiz eden, ayrıştıran ve koruyarak insanlığa sunabilen lisanslı Arkeologlar yetiştirmektir.

Arkeoloji bölümünün bulunduğu bazı üniversiteler şunlardır

Arkeoloji bölümü; bilhassa Antik Kentlerin çoğunlukta olduğu yerler başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok kısmındaki üniversitede bulunmuş olduğu için öğrenciye geniş bir seçme yelpazesi sunar. İsteyen her öğrenci bulunmuş olduğu şehir veya bölümde bu bölümü okuyabileceği bir üniversiteyi pratik bir biçimde bulabilir. Arkeoloji mesleğini icra edebilmek için uygulama yapmayı bilmek gerekmektedir. Toprakta uygulama yapmak ise iyi bir teknik eğitimden geçmektedir. Bilimsel olarak incelenmeyen kazılar ne kadar çok bulgu ortaya koysa da sağlıklı sonuçlar vermez. Buna istinaden Arkeoloji kısmında öncelikle teknik dersler yoğun bir biçimde verilir. Sonrasında bu bilgilerin kullanılması için uygulama amacıyla saha çalışmaları yapılmaktadır.

 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Çanakkale Onkesiz Mart Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi.

Arkeologların kalıntıları incelerken iyi bir tarih bilgisine sahip olması gerektiği için bu mesleğe sahip olanlar tarihle alakalı bütün kurumlarda çalışabilirler. Kültür ve Turizm Bakanlığı her sene arkeolog alımı yapar. Belediyelerin proje çalışmalarında arkeologlar görev alır. İyi yetişmiş bir arkeolog turist rehberliği de yapabilir. Bütün müzelerde arkeologlara istihdam sağlanmaktadır. TÜBİTAK'ın tarihi materyal projeleri için kurduğu ekipte arkeologlar da bulunmaktadır 

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Rehberlik ve psikolojik danışmanlık nasıl bir bölümdür? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?