Adi şirket nasıl kurulur?

İşlemleriniz bittikten ve vergi levhanızı aldıktan sonra vergi memurları verdiğiniz işletme lokasyonuna gelerek işletmenin kurulluş g...

 

Ticaretle uğraşan her insan bir gün kendi şirketini kurup, bağımsız bir biçimde yönetmek ve hatırı sayılır paralar kazanmak ister. İlk görüşte çok zor ve spesifik bir hal gibi gözükse de, çok basit olan ve takriben iki üç gün içinde halledebileceğiniz bir faaliyetler sürecidir. Adi şirket kurmadan önce dikkatli olunması gerek en ehemmiyetli husus iş hacmidir. Eğer iş hacminizin senelik karı 30.000 bin TL'den fazla ise adi şirket sizin için doğru seçim olmaktan çıkar. Bu halde limited şirket kurulması daha doğru ve akıllıca olur. İki şirket çeşidi arasındaki bu fark devlete ödenen vergilerde kendini göstermektedir. İş hacminiz 30.000 bin TL'den fazla ise ve adi şirket sahibi iseniz, limited şirket sahibi birinden daha çok vergi vereceğiniz aşikardır.

Adi Şirket Nasıl Kurulur?

İşlemleriniz bittikten ve vergi levhanızı aldıktan sonra vergi memurları verdiğiniz işletme lokasyonuna gelerek işletmenin kurulluş gayesi ve yapacağı faaliyetler hakkında sorular sorarak bir engel çıkmaması durumunda işlemi onaylıyorlar. Bütün gelir ve gider kayıtlarınızın faturalarını da muhafaza etmeyi unutmayınız. 

Şahıs şirketi kurmak istiyor iseniz her şeyden önce yapacağınız iş, bir muhasebeciye gidip şirket kurmak istediğinizi söylemek ve ondan bilgi almaktır. Şirket kurma prosedürleri bölgeden kısma farklılık gösteren bir özelliği yoktur o yüzden orada anlatılanlar her yerde geçerliliğini korur. Muhasebeciden yeterli bilgileri aldıktan ve kafanızdaki soruları sorduktan sonra muhasebecinin alacağı aylık ücreti de konuşmalısınız. Daha sonrasında bağlı bulunduğunuz mahalle muhtarlığına gidip nüfus cüzdan sureti ve hikametgah almalısınız. Sonrasında notere gidip imza sirküleri çıkarmalısınız. Tabi bu işlemleri yaparken muhasebecinize vekalet vermeyi de unutmuyoruz. Gereken belgeler tamamlanınca muhasebecinizin hazırlamış olduğu işe başlama formuna da imza attıktan sonra geri kalan işlemleri muhasebeciniz sizin adınıza gerçekleştiriyor. Şirket kurulması için gereken olan meblağı da verince şirketiniz kurulmuş olur. Yalnız şirket kurulmadan önce muhasebeciniz size şirket ismi ne olacak tarzında bir soru yöneltecektir. Böyle bir problemin cevabı ise adınız ve soyadınız olabilecektir. Bu işlemlerden bir gün sonra şirketin vergi levhası, şirket kaşesi, şirket irsaliyeleri elinizde olur. Yeni kurulan şirketimizin lokasyonu da, ya kiraladığınız bir ofis veyahut home ofis adresini verebilirsiniz. Şirketin sahip olacağı fatura ve irsaliyeleri ister iseniz kendi zevkinize göre bir matbaada bastırabilir veyahut başlangıç olarak kırtasiyeden başlangıç olarak standart irsaliyeler alabilirsiniz.

 
 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Para yönetimi en iyi nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?