Şahıs şirketi nasıl kapatılır?

Şahıs şirketleri kapanış işlemlerinde stoklar tüketilip demirbaşlar elden çıkarıldıktan sonra eğer var ise yazar kasanında kapanışını...

 

Şahıs şirketlerinde(şahıs firmalarında) kapanış işlemleri, anonim şirketler ve limited şirketlere nazaran çok çok kolay ve masrafsız olarak yapılmaktadır. Çünkü limited ve anonim şirketler gibi sermaye şirketlerinde kapanış işlemleri yapılabilmesi için her şeyden önce tasfiye sürecine girilmesi gereklidir. Şahıs şirketlerinde ise kapanış işlemleri için hepsinden önce işin fiilen terk edilmesi gerekmektedir. Şahıs şirketlerinde işyeri fiilen terk edilmeden kapanış işlemleri yapılamaz.

Şahıs şirketleri kapanış işlemlerinde stoklar tüketilip demirbaşlar elden çıkarıldıktan sonra eğer var ise yazar kasanında kapanışının sonrasında vergi dairesine iletilen dilekçe ile şirket sahibinin yükümlü olduğu bütün işlemler tamamlanmış olur. Son olarak vergi dairesi kapanış işlemini yoklama memurunun işyerini ziyaret edip kapanışın gerçekleştiğini bildiren yoklaması ile şirket artık kapatılmıştır.

Kapanış işleminde diğer bir önemli husus ise yazar kasa kullanıyor olmaktır. Bu halde yazar kasanında kapanışının yapılmış olması gereklidir. Şirket kapanış tarihi yazar kasa kapanış tarihi ile benzer olmalıdır. Yazar kasa kapanışı yapılırken yetkili servise götürülerek hurdaya ayrılır yahut hafızası sökülür. Kapanış tarihinden başlayarak 30 günün içinde kullanılan yazar kasaya ait ÖKC levhası ve fatura ciltlerinin tamamı vergi dairesine teslim edilir. Kullanılmamış olan fatura nüshaları ise vergi dairesi tarafından imha edilir.

 

Şahıs şirketi kapatılırken her şeyden önce, fiilen terk edilen işyeri için vergi dairesine 30 gün içinde işe başlama-bırakma bildirimi yapılmaktadır. İşi ve işyeri bırakıldıktan sonra 30 gün içinde dilekçe verilerek işyerinin kapatıldığı bildirilir. Eğer alım-satım işi yapılıyor ise şirket kapanış tarihinde bir stok bırakmamış olmalıdır. Benzer biçimde şirket defterinde kayıtlı bulunan demirbaşların da defter kaydı silinmelidir. Tabiki bu silme işlemi fatura mukabilinde yapılmalıdır. Demirbaşların satılamaması ya da bir nedenden dolayı elden çıkarılamaması halinde defter kayıtlarını temizleyebilmek için şirket sahibi elden çıkaramadığı demirbaşlarını kendisine fatura eder. Böylece defter temizlenmiş olur.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Süt izni nasıl alınır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?