Flash bellek nasıl kullanılır?

Flash bellekler içinde 36x43 mm ölçüleri ile diğerlerine göre daha büyük boyutlara sahiptir. Compact flashlar özel olarak dijital kam...

 

Dijital ortamda veri saklamaya yardım eden flash bellekler ikincil bir veri toplama çeşididir. Bilgisayarlar ve dijital cihazlar arasında verileri aktarmaya ve saklamaya yarayan flash bellekler USB flash sürücüler, bellek kartları, mp3 çalarlar, dijital kameralar, cep telefonları ile PDA ve tabletlerde kullanılmaktadır.

Flash Bellek Kartları

Compact Flash (CF)

Flash bellekler içinde 36x43 mm ölçüleri ile diğerlerine göre daha büyük boyutlara sahiptir. Compact flashlar özel olarak dijital kameralarda kullanılan bellek çeşididir. Depolama kapasitesi 32 MB ile 64 GB arasında değişir.

Multimedia (MMC) Kart

SD kartların kullanılmaya başlaması ile beraber gittikçe kullanımı azalmıştır. SD kartları benzemeleri yanında okuma hızı ve kapasite yönünden daha düşük özelliklere sahiptir. MMC kartlar, çokca SD kart yuvasına sahip cihazlarda kullanılabilmektedir.

Secure Digital (SD) Kart

Dijital video kayıt cihazlarında, dijital kameralarda, cep telefonları, tabletler gibi taşınabilir çok dijital ürünlerde kullanılmaktadır. Bugünün teknolojisinde sahip olduğu en geniş depolama kapasitesi 256 GB’dir.

Memory Stick

Bu flash bellek kartları yanında Fujifilm ve Olympus tarafından üretilen ve türlü dijital cihazlarda kullanılan xD resim kartları, çokca cihaza uyumlu olmaması nedeniyle adaptörü ile beraber kullanılan smart kartlar ile dizüstü bilgisayarlarda kullanılan PCMCIA Tip 1 ve 2 kartları diğer flash bellek kartları arasında yer bulur.

 

Sony firmasının kendi taşınabilir elektronik cihazları ve cep telefonları için tasarladığı bir flash bellek kartıdır. Memory Stickler değişik versiyonlarına bağlı olarak değişik boyutlara da sahiptir. Mp3 çalarlardan oyun konsollarına kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir.

Flash bellekler 1985 senesinde icat edilmiştir ve günümüz dijital ortamında devamlı gelişerek kullanılır. Genellikle benzer temel teknolojiye sahip olmalarına karşın NAND ve NOR olmak üzere iki temel çeşidi vardır. NAND ve NOR belleklerde tek değişiklik verileri okuma ve yazmada görülmektedir. NOR belleklerde verilerin yazılması ve silinmesi her bir hücre için tek tek gerçekleşirken NAND belleklerde ise veri yazılımı ve silinmesi çokca hücrenin bir araya gelerek oluşturduğu bloklar üstünde gerçekleşir. NAND bellekler NOR belleklere göre daha hızlıdır  ve çoğu zaman tercih edilen bir flash bellek çeşididir.

Genelde flash belleklerin çalışma mantığı kapalı elektronik devrelerde "0", açık elektronik devrelerde ise "1" olarak işlenen sayısal dijital verilerle ilintilidir. Flash bellek hücrelerinin sahip olduğu transistörler açık veyahut kapalı sayısal dijital verilere göre bilgileri yazar, siler yahut yeniler.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Modem nasıl resetlenir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?