Giysi dolabı nasıl temizlenir?

Giysi dolapları genelde ahşap ya da MDF, lake vb. ahşap tabanlı malzemelerden üretilir. Giysi dolabınızı temizlemeden önce hangi mate...

 

Evlerin minimum kirlenen bölgelerinden biri olduğundan pek çok insan için giysi dolabını havalandırmak yeterliyken, temizlemek akla gelmeyebilir. Ama kıyafetlerinizin tozdan uzak kalması ve sürekli güzel kokması için düzenli temizlik ve havalandırma gerekmektedir.

Giysi dolapları genelde ahşap ya da MDF, lake vb. ahşap tabanlı malzemelerden üretilir. Giysi dolabınızı temizlemeden önce hangi materyalden üretildiğine dikkatli olun. Genel amacı ile aşındırıcı kimyasallar ve temizlik ürünleri dolabınıza zarar verebilir. 

İhtiyacınız olanlar:

Giysi dolabınızdaki bütün eşyaları çıkarın.

Uzun zamandır düzenlemediğiniz bir dolabınız var ise bütün parçaların havalanması için askılarıyla birlikte balkonda veyahut evin içinde çamaşır askına sıralayarak havalanmalarını sağlayabilirsiniz.

Eşyaları çıkarttıktan sonra var ise çekmeceleri de raylarından çıkarıp kenara alın. Çekmeceler takılı haldeyken, çekmece yuvasının arkasında kalan toz ve kirleri tam anlamıyla temizlemeniz nerdeyse imkansızdır.

Elektrikli süpürge ile dolabın içerisini vakumlayın.

Çekmecelerin olduğu kısımlar ve köşeler en fazla toz toplayan alanlardır.

Fırçalı köşe başlıklarıyla bu alanları kolaylıkla temizleyebilirsiniz.

Dolabın içini temizleyince tavana bakan, en üst tarafını da temizlemeyi ihmal etmeyin.

Tozları aldıktan sonra ılık su ve ahşap temizleme deterjanından bir kapak ekleyip köpürtün.

 

Dolabın bütün iç yüzeyini fazla ıslatmamaya dikkati açarak silin. Daha sonrasında türy bırakmayan temiz bez ile güzelce kurulayın.

Dolabın dış yüzeyini ve tavanını da sildikten sonra kuruması için yarım saat kadar, kapakları açık bir biçimde havalanmasını sağlayın.

Eşyaların içinde kirli veyahut tozlanmış kıyafetler var ise yıkamak için kenara ayırın.

Kıyafetleri yerleştirin.

Dolabınızın hep güzel kokması için;

Lavanta, yasemin vb. kurulmuş çiçekler, ağzı açık parfüm şişeleri, kokulu sabunlar ve dolap kokuları, kötü kokuları önlemenize yardımcı olmaktadır.

Kıyafetlerinizi tam anlamıyla kuruduktan sonra dolaba kaldırın. Az da olsa nemli bırakılan kıyafetler, dolap içinde rutubete ve kokuya neden olur.

Kirli giysileri hiçbir zaman dolaba koymayın. Bu, temiz kıyafetlerinize de koku sinmesine neden olur.

Kötü kokan dolapları kimyevi temizleyiciler yerine suyla seyreltilmiş sirkeyle silebilir, hijyenik temizlik sağlayabilirsiniz.

Ahşap temizleyici deterjan ( sabun bazlı)

Elektrik süpürgesi

Tüy bırakmayan bezler

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Yemek kokusu evden nasıl çıkar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?