Deri koltuk nasıl parlatılır?
Deri koltuğu parlatma işleminden önce temizleyip kirinden, tozundan arındırmak gerekmektedir. Bunu yapmak için vakumlu elektrik süpür...
Koltuğu estetik bir görüntüye kavuşturan kumaşlardan biri derilerdir. Dayanıklı ürün olmasına karşılık devamlı olarak temizlenmeli ve bakımı yapılmalıdır. Yoksa rengini ve parlaklığını kaybeder, üstünde çatlaklar ve çizikler oluşur.
Deri koltuğu parlatma işleminden önce temizleyip kirinden, tozundan arındırmak gerekmektedir. Bunu yapmak için vakumlu elektrik süpürgesinin ucuna yumuşak fırçasını takılmalıdır. Fazla bastırılmadan koltuğun üstünde gezdirilerek tozu alınmalıdır. Sonra bir kovaya su doldurulup, bir parça vücut şampuanı eklenmektedir. Temizlik için klorlu musluk suyundan kullanılmamalıdır. Klor derinin görünümünü bozacaktır. Başka bir kovaya durulama için sade su koyularak 2 kovada hazır bulundurulur.
Deri koltuğu parlatmak için doğal ürünler kullanılmak istenirse aktar alınabilecek keten tohumu yağı ve beyaz sirke karışımı kullanılabilmektedir. İkisinden birer ölçü alınmak suretiyle güzelce karıştırılır. Temiz bez bu karışıma batırılarak fazla bastırmadan derinin her yeri silinir. Kuruması beklenmeden bir başka bezle tekrar silinerek yedirilir. Deri koltuk ilk günkü parlaklığına kavuşacaktır.
Bir parçası deri olan koltuklarda, küçük alan deri için vazelin kullanılabilmektedir. Koltuğun deri kısmı tüy bırakmayan bir ıslak mendille temizlenir. Kuruduktan sonra bir pamuk vazelin kutusuna bandırılıp derinin üstünde gezdirilir. Pamuk gezdirildikçe derinin parladığı görülecektir.
Deri koltuğu temizlemek için yumuşak, temiz bez köpüklü suda ıslatılır ve sıkılır. Sonra üstündeki köpüğünden alınmak suretiyle deri koltuk dairesel hareketler ile silinir. Sabunlu deri üstünde kuruması beklenmeden duru suyla silinir. Kuruyan köpükler deri üstünde dalga dalga leke bırakacaktır. Kurumayı önlemek için koltuk parça parça silinebilir. Durulanan koltuk bölgeleri kuru bezle silinerek kurulanır ve güzelce kuruması beklenir. Tam olarak kuruduktan sonra kadife bir bez üstünde gezdirilerek parlaması sağlanabilir. Deri temizliği esnasında çok önemli püf nokta deri üstündeki sıvı kurumadan durulanmalı ve kurulanmalıdır. Yoksa sıvı derinin içine işler ve rengini bozar.
Temizleme işlemi bitince deri için üretilen parlatıcı malzeme temiz beze dökülerek deri koltuğa ince bir tabaka biçiminde sürülür. Bu malzemeler sürekli kullanımda deriye zarar vereceğinde sürekli kullanılmamalıdır.