Tüplü dalış eğitimi

Türkiyede tüplü dalış yapabilmek için çokca dalış noktası bulunur ve dalış kursları tarafından sertifikalı eğitim verilmektedir. Eğit...

 

Scuba ( Self Contained Underwater Breathing Apparatus: Kendinden Yeterli Sualtı Solunum Aygıtı) adı da verilen tüplü dalış, dalgıçın hava kaynağını yanında taşıdığı dalış çeşididir.

Türkiyede tüplü dalış yapabilmek için çokca dalış noktası bulunur ve dalış kursları tarafından sertifikalı eğitim verilmektedir. Eğitim almadan dalmak son derece tehlikelidir. Bu eğitimler değişik aşamadan oluşur. Her aşamayı başarı ile geçenler profesyonel dalgıç olur ve yasaklı bölgeler hariç dünyanın her yerinde dalış yapabilirler.

Üç Yıldız Eğitimi: Dalgıçın kendisini geliştirmesine yönelik verilen ekstra bir eğitimdir. Bu safhada ileri kurtarma teknikleri, daha derinlere dalma, pusulalı eğitim ve bot kullanma eğitimi verilir. Bu eğitimi tamamlayanlar ders verebilecek profesyonelliğe erişir.

İki Yıldız Eğitimi: Arama-kurtarma ve yön bulma eğitimi verilir. Akıntıya karşı dalış, derinlere dalma, gece dalışı ve 40 metreye kadal dalış öğretilir.

Dalış öncesinde, dalgıçın eğitimini tamamlamış olması gerekmektedir. Dalgıç, senelik sağlık kontrollerini ihmal etmemeli, yediklerine özen göstermeli ve alkol almamalıdır. Gün içerisinde azami iki kere dalış yapmalıdır. Her 3-4 günden sonra bir gün dalışa ara vermelidir.

Dalış sonra, münasip kıyafet giyerek ısı kaybı önlenmelidir. Deko duruşsuz bir dalış yapıldıysa 12 saat uçağa binilmemelidir. Yorucu işlerden kaçınılmalı ve dekompresyon hastalığı belirtileri var ise, derhal bir hastaneye başvurulmalıdır. 

 

Dalış sırasında, dalgıç yalnız olarak dalmamalıdır. Denge yeleği, basınç göstergesi, derinlik göstergesi ve saat kullanmalı ve yanında muhakkak dalış tablosu bulundurmalıdır. Çıkış sırasında nefesini tutmamalıdır. Günün ikinci dalışında ilk dalıştan daha derine dalmamalıdır.

Günümüzün en meşhur aktiviteleri arasında olan tüplü dalış için kısa bir eğitim, teknik ekipmanlar ve dalış kıyafetleri gereklidir. Teknik ekipmanlar; tüp, şnorkel, maske, ağırlık kemeri, denge yeleği, özel kıyafet (neopren), palet, regülatör, manometre, derinlik ve zaman saatinden oluşur.

Bir Yıldız Eğitimi: Dalmayı ilk kez deneyecekleri kapsar. Teknik ekipmanlar, nefes eğitimi ve acil haller karşısında yapılacaklar öğretilir. Ek olarak sığ sularda dalma eğitimi verilir. Bu eğitim nihayetinde dalgıç, eğitmeniyle beraber 18 metreye kadar dalabilir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Plank egzersizi nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?