Suni deri nerelerde kullanılır?

Suni deri temizliğinde çamaşır suyu ve alkollü deterjanlar kullanılmaz. Çamaşır makinesinde yıkanmaz ve kuru temizleme yapılamaz. Yal...

 

Son dönemlerde teknolojinin gelişmesi ile beraber suni deri sektörü de hızla büyüme göstermiştir. Hassaten bu alanda yapılmış olan araştırma geliştirme çalışmaları ile suni derinin kullanım alanı son 10 sene içerisinde bir hayli genişlemiştir.

Suni deri nedir?

Suni deri temizliğinde çamaşır suyu ve alkollü deterjanlar kullanılmaz. Çamaşır makinesinde yıkanmaz ve kuru temizleme yapılamaz. Yalnızca doğal sabunlu hafif ıslak bir bez ile silinir veya 30 derece sıcak suda sabunla elde yıkama yapılmaktadır. Suni deri ütülenmez. Eskidikten sonra tekrar boyanarak eski durumunu almaz.

Suni derinin ham maddesi plastiktir ve kendine münhasır bir kokusu olur. Gerçek derideki gibi gözenekleri yoktur. Suni deride çektirme gerdirme yapılamaz. Zorlandığı zaman, kaplama tabakası çatlar ve pul pul dökülme gösterir. Gerçek deri gerdirilebilir ve esnetilebilir.

Suni derinin en fazla kullanılmış olduğu alanların başında gelen ayakkabı alanında, gerçek deri ile suni deriden üretilmiş ayakkabılar arasındaki farkı anlamak için bazı noktaları bilmek gerekmektedir. Özel olarak ayak sağlığı açısından suni deri önemli görülen bir konudur. Suni deri iki katmandan oluşur. Görünen yüzeyinde bazı zamanlar mat ara sıra da parlak plastiğimsi bir tabaka vardır. Bu tabaka el ile dokunarak anlaşılabilir. Diğer bir püf nokta ise çantalarda ve kemerlerde ekleme yapılmış olan yerlerdir. Buradaki kopça, sap vb. eklemeleri gerçek deriye göre daha parlak yahut daha mat olur. Plastikten üretilen suni deri, uzun zaman güneşe maruz kaldığında kolaylıkla zarar görür. O neden ile ayakkabı, çanta, kemer vb. aksesuarların güneşte bırakılmaması gerekmektedir.

 

Doğal liflerden elde edilen kumaşlarda, maliyet önemli görülen bir faktördür. Sentetik yani doğal olmayan liflerle üretilen tekstil ürünlerinde maliyet, doğal liflerden elde edilmiş ürünlere kıyasla çok çok düşüktür. Suni deri, gerçekten deriden değişik olarak plastik ham maddesinden üretilir. PU- poliüretan ve PVC- polivinilklorit olarak başlıca iki türe sahiptir. Çeşitli zeminler üstüne PVC yahut PU kaplanması ile elde edilen suni deri, doğal deriye alternatif bir malzeme olarak ayakkabı, çanta, kemer, tekstil, döşeme, ajanda, kitap, kırtasiye, denizcilik ve mobilya kadar çok alanda kullanılmaktadır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Renk bloklama nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?