Kira kontratı nasıl yapılır?

Örnek vermek gerekirse, 1 yılın nihayetinde tersi bir hal yaşanmadıkça kira kontratı 1 sene daha geçerli olacak biçimde yenilenmekted...

 

Ev veya iş yerinin mal sahibi dışında başka bir kişi tarafından belli süre için bedeli karşılığında kullanılmasına kira sözleşmesi denir. Kira sözleşmesi tapuya şerh ettirilebildiği gibi genel uygulama tapuya haber vermeksizin adi kira sözleşmesi yapılmış olması yönündedir. Adi kira sözleşmesinin ise genel hukuk kurallarına uyulması dışında standart bir modeli yoktur. Lakin çoğu zaman kırtasiyelerde matbu bir evrak bulunur ve bu evrak genellikle herkes tarafından tercih edilir 

Örnek vermek gerekirse, 1 yılın nihayetinde tersi bir hal yaşanmadıkça kira kontratı 1 sene daha geçerli olacak biçimde yenilenmektedir. İlgili maddeler arasında kiranın hangi oranda artırılıacağı bilgisine de muhakkak yer verilir. Böylelikle her iki taraf da sene sonuç kısmında kiranın miktarı konusunda anlaşmaya düşme konusunda da bir sıkıntı yaşamayacaktır.

Kira kontratı kiracı ve mülk sahibi tarafından imzalanmak zorundadır. Tüm maddeler açıklayıcı bir biçimde sıralandıktan sonra altına hem mal sahibinin aynı zamanda kiracının ad soyad ve T.C Kimlik Numarası bigileri yazılır ve imzalanır. Taraflar arasında yaşanması olası anlaşmazlıklarda hangi mahkemeye başvurulacağı bilgisi de bazı kira kontrantlarında açıkça belirtilmektedir.

Yazılı şartı olmayan kira kontratlarının, mal sahibi ile kiracının karşılıklı hak ve yükümlülüklerini ispat etmelerini gerektiren bir hal doğduğunda belge niteliği taşıması açısından yazılı olarak yapılmış olması son derece önemlidir. Süresi dolan kira kontratları, tersi belirtilmediği sürece benzer şartları içerecek halde uzayacaktır ve özel olarak kiracının bahsi geçen kontratı saklamaya devam etmesi gerekmektedir. Kira kontratında genel olarak şu konular detaylandırılmaktadır:

 

Basit bir sözleşme gibi görünen kira kontratı, detaylandırılmadığı takdir de her iki tarafın da mağduriyetine yol açabilmektedir. Ayrıca yaşanacak problemlerin çözümü için hukuki yollara bile başvurulabilmektedir. Bu nedenle kira kontratı nasıl yapılmaktadır sorusuna ayrıntılı bir biçimde cevap vermek gerekir.

Su, doğal gaz ve elektrik aboneliklerinin kimin üstüne yapılıp yapılmayacağı

Kiralanan mülkte yer bulan demirbaş eşyaların adedi ve özellikleri gbi konularda detay

Kiracı ev sahibinden habersiz evi başka birine kiralayamaz.

Ev olarak kiralanan mülk, iş yeri olarak yahut iş yeri olarak kiralanan mülk ev olarak kullanılamaz.

Kiralanan mülkün var ise aidatları ile ortak alan kullanım giderlerinin kimin tarafından ödeneceği 

Yazımızın başında da belirtildiği gibi kira kontratının belli bir standardı yoktur. Mal sahibi yahut meskenin kiralanmasında aracı olan emlakçı, tercihine göre kira kontratının maddelerine yenilerini ekleyebilir. Bunun peşi sıra kiracı da daha sonrasında mağduriyet yaşamamak adına bazı hususların kontratta açıkça yer almasını isteyebilir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan İhtiyati haciz kararı nasıl alınır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?