İmalat mühendisliği mezunları ne iş yapar?

Sektörde makine mühendisi yetkilerinin bütününe sahip olup, bu yetkilerin yanında ek olarak üretim sistem ve akışlarının takibi, uygu...

 

İmalat Mühendisliği, çağın teknoloji ve makine dillerinin her ikisine de hakim olabilme özelliği ile göz kamaştıran bir meslek olma özelliğini elinde tutar. Türkiyede bu meslek geç keşfedilmiş olsa da esasen sanayi devrimine dayanan bir tarihi geçmişe sahiptir. Sağlık, gıda, giyim, tarım, teknoloji sektörleri gibi üretimin olduğu her yerde var olan ve liderlik sorumluluğunu üstlenen İmalat mühendisleri, savunma ve silah sanayisi gibi çok değişik dallarda da üst düzey görev alabilir.

Sektörde makine mühendisi yetkilerinin bütününe sahip olup, bu yetkilerin yanında ek olarak üretim sistem ve akışlarının takibi, uygulaması ve yönetimi konusunda en etkin roldür. Eğitim süresince kazandığı imar usulleri ve endüstriyel bilgi birikimi ile sanayi de beyin takımı olarak görev alır.

Son günlerde üretimin hiç bitmeyeceği düşünüldüğü zaman şirketlerin rekabet gücünü göstermeleri için, imalatta yani üretimde yapacakları en küçük verimlilik, karlılık konusunda şirketi ileriye taşıyacaktır. Ek olarak türkiyede, endüstriyel imalat ürünlerinin %40 oranı ile makine ve otomotiv parçalarının ihraç edildiği düşünüldüğü zaman bu alanda imalat mühendislerine olan önem günden güne artmaktadır.

İmalat mühendisleri, var olan üretim koşullarının yürütülmesiyle birlikte maliyetlerin düşürülmesi ve ürün kalitesinin yükseltilmesi üstünde çalışmalar ve iyileştirmeler yapan, mühendisler arası çalışmalarda takım lideri görevi üstelenen, ekip çalışmasını bütün mühendis arkadaşlarına aktaran kişilerdir.

 

Meslek hayatına atılmadan önce tecrübe edinilmesi gerekli olan bütün üretim akışları, donanımlar, teorik ve hassaten kolay bilgiler bu kısım içinde verilir. Bu bölümü bitirmiş olan öğrenciler “İmalat Mühendisi” unvanı kazanırlar.

Mezunlar beyaz eşya ve otomotiv başta olmak üzere metal sanayi, elektronik malzeme imalatı, uçak sanayi gibi sektörlerde ürün mühendisi, otomasyonla ilgili bir şirkette sistem tasarımcısı ve benzer zamanda Ar-Ge birimlerinde tasarım mühendisliği gibi türlü unvanlarla çalışabilirler. Ek olarak master eğitimiyle birlikte üniversitelerde eğitime destek vermek için akademisyenlik de yapabilirler. 

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Jeofizik mühendisliği mezunları ne iş yapar? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?