Köpeklerde aşı takvimi nasıldır?

Üst solunum yolları enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen bulaşıcı bir rahatsızlıktır....

 

Koruyucu önlem olarak aşı köpeklerin sağlığında önemli sayılabilecek bir yere sahiptir. Bilhassa yavru köpeklerin hastalıklara karşı savunmasız olması yanında köpeklerde türlü hastalıklara karşı bağışıklığın kazandırılması için uygulanan aşı programları veterinerin belirlediği doğrultuda ilerleyen bir süreçtir. 

Çekirdek Olmayan Aşılar

Bordetella

Üst solunum yolları enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen bulaşıcı bir rahatsızlıktır.

Adonevirüs (Hepatitis)

Tip 1 ve tip 2 olmak üzere değişik çeşidi bulunan adonevirüs rahatsızlığında tip1 hepatitis olarak isimlendirilen karaciğer ve diğer organları etkileyerek ölümcül olabilecek kadar ciddi, bulaşıcı bir viral hastalıktır. Adonevirüs tip 2 ise köpeklerde üst solunum enfeksiyonuna yol açan bir rahatsızlıktır.

Akut Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu (Parainfluenza)

Karma aşılar genelde yavru köpeklerde takriben 8 ve 16. haftalar arasında 3 doz yapılmakla beraber yetişkin köpeklerde 2 doz durumunda senede birer kez tekrarlayacak halde yapılmaktadır. Kuduz aşısı ise senede bir kez tekrarlanmak üzere yavru köpeklerde en erken 12 haftadan sonra uygulanmaktadır.

Köpeklerin üst solunum yollarında enfeksiyona neden olan rahatsızlığın başlıca belirtileri kuru ve inatçı öksürüktür.

Çekirdek aşılar kuduz aşısı dışından karma olarak tek bir grup altında birleştirilerek yapılmaktadır. Tek tek bileşenleri değiştirilerek kombine edilen karma aşıların birkaç değişik çeşitleri mevcuttur ve bütün bileşenler aşıların baş harfleri ile gösterilir. Buna göre DHHP olarak kısaltılan karma aşının açılımı Distemper, Hepatitis, Parvovirüs ve Parainfluenza rahatsızlıklarını kapsayan karma aşılardır.

 

Lyme

Bir tür kene tarafından yayılan ve türlü rahatsızlıklarla beraber köpekte sinir hasarına yol açan bakteriyel bir rahatsızlık olan lyme hastalığının insanlara bulaşma özelliği bulunmaktadır.

Coronavirüs

Sindirim sistemine bağlı olarak gelişen bulaşıcı viral bir hastalıktır.

Spiroket Hastalığı (Leptospirosis)

Böbrek ve karaciğer olmak üzere köpeklerde türlü sistemleri etkileyen ve ölümcül nitelikte olabilen bakteriyel bir hastalıktır.

Köpeklere uygulanan aşılar zorunlu olan çekirdek aşılar ve köpeğin sağlığına, yaşadığı bölgenin özelliğine bağlı olarak yaşam koşullarına göre bir riske maruz kalma ihtimaline karşı tedbir amacı ile yapılabilecek çekirdek olmayan aşılar olmak üzere iki başlıkta toplanır.

Aşılama ile ilgili genel kural yavru köpeğin emme sürecinde gereken antikorları annesinden alması nedeniyle doğumdan 6-8 hafta ardından ilk aşılamaların başlamasıdır. Kuduz aşısının da 12 haftadan önce uygulanmaması gerekmektedir. Aşılamada dikkatli olunması gerekli olan nokta ise köpekte bir enfeksiyon ilgili olduğu hallerde aşıdan önce tedavinin yapılmasıdır.

 

Gençlik Hastalığı (Distemper)

Solunum ve merkezi sinir sistemini etkileyerek büyük oranda ölümle sonuçlanabilecek vakalara yol açan viral bir enfeksiyondur.

Çekirdek Aşılar

Kuduz (Rabies)

Sinir sistemine saldıran ve ölümcül bir viral hastalık olan kuduzun insanlara da bulaşma ihtimali bulunması nedeniyle hayli önemlidir.

Kanlı İshal (Parvovirüs)

Şiddetli kusma ve ilerleyen safhalarda kanlı ishal ile beraber kendini gösteren ölümcül bir viral rahatsızlıktır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Kediye diyet mama nasıl hazırlanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?