Devlet memuru olmak için nasıl başvuru yapılır?

Sınavla ilgili duyuruyu bilgileri devlet personel başkanlığı yürütmektedir. Kurumlar ihtiyacı olan memurları devlet personel başkanlı...

 

Devlet memurluğu her devirde tercih edilen mesleklerden olmuştur. Çalışma saatleri, her ay ücretinin yatma garantisinin olması, tatil sayısının özel sektöre göre daha çok olması gibi konularda avantajının yüksek olması devlet memuru olmak için uğraşlarında artmasına yol açmaktadır. Peki devlet memuru olmak için nasıl bir yol izlenmelidir? Devlet memuru olmak için nasıl ve nereye başvuru yapılmalıdır?

Sınavla ilgili duyuruyu bilgileri devlet personel başkanlığı yürütmektedir. Kurumlar ihtiyacı olan memurları devlet personel başkanlığına bildirir. Devlet personel başkanlığı resmi gazetede memur ihtiyaçlarını yayınlayarak vatandaşlara duyurmuş olur. Devlet personel başkanlığı yüksek tirajlı  3 gazetede bunları duyurmakta mükelleftir. Böylelikle  personel ihtiyacının duyrulmasıyla memur olmak isteyen insanlarda ona göre bu yolda ilerleme veya ilerlememe konusunda karar vermektedir.

Devlet memurluğu için 3 grup kadro bulunur. Bunlardan ilk ikisi yani A ve B kadroları 4 senelik üniversite mezunları için olan kadrolardır. C kadrosu is ortaöğretim ve lise mezunların için olan onların girebileceği kadrolardır. Bu kadrolarında kendi içlerinde biri birinden ayrıldığı özellikler bulunur. A grubu kadrolara, sosyal bilimler, hukuk ve iktisat mezunu olanlar girebilmektedir.B grubu kadrolara ise diğer 4 senelik üniversiteden mezun olanlar girebilmektedir. C grubu zaten ortaöğretim ve lise mezunlarının girebileceği kadrolardır. Devlet memuru olmak için minimum ortaöğretim mezunu olmak gerekir. Ve tabi ki çok önemli şartlardan biri 18 yaşını tamamlamış olmak gerekir. 18 yaşını doldurmuş, ortaöğretim, yükseköğretim yahut üniversite mezunu olan herkes başvurabilmektedir. Diğer önemli  şart ise kamu personeli seçme sınavı(KPSS) adı altında devlet memurluğu için  ayırt edici olma niteliği taşıyan sınava girmektir. Başarılı sayılabilmek için KPSS’nin baraj puanı olan 60 puanın alınması gerekir. KPSS  sınavına öğrenci seçme ve yerleştirme merkezinin(ÖSYM) sitesinden  başvuru yapılmaktadır. Başvuru yapıldıktan sonra gereken olan sınav ücreti yatırılır ve KPSS’ye girmek için başvuru tamamlanmış olur. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra sınavdan gereken puan alındıysa, Ösym tarafından gönderilen tercih formları alınır. Devlet memuru olmak isteyen kişi memur olarak çalışmak istediği yerleri tercih formuna yazar. Evraklar tesllim edildikten sonra Ösym yerleştirme yapar. Bu yerleştirme en sonunda kpssden 60 puanı almış ve ösymden yerleştirme hakkı kazanmış devlet memurları tercih ettikleri ve ÖSYMm tarafından yerleştirildikleri kurumlara gönderilirler.

 
 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Ütü nasıl tasarruflu kullanılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?