Köpekleri sakinleştirmenin doğal yolları

Köpeğiniz onu başka bir kimsenin evine götürdüğünüzde korkuyla geziyorsa onu kısa bir tasma ile yakınınızda tutun. Köpeğiniz etrafta ...

 

Köpekler stresli veya gergin olduklarını çiğnememeleri gerektiği şeyleri çiğneyerek, kendi yuvalarına veyahut yerlere dışkılayarak, kapı ve pencereleri tırnaklayarak ve hiç durmadan havlayarak, uluyarak yahut ağlayarak gösterirler. Bazen köpeğinizin gözbebekleri büyür ve sıcak olmasa bile kısa nefesler almaya başlar. Bu ikisi korkunun göstergesidir. Köpeğinizin neyden korktuğuna bağlı olarak köpeğinizi sakinleştirmenin doğal yolları vardır. Bütün yöntemler sabır ve tekrar deneme gerektirir.

Sosyal Korku

Köpeğiniz onu başka bir kimsenin evine götürdüğünüzde korkuyla geziyorsa onu kısa bir tasma ile yakınınızda tutun. Köpeğiniz etrafta koşturdukça gidebilen beş metrelik bir tasma ile diğer hayvanlar ile oynamasına izin verin. Bu yöntemle hayvanlar biri birine karşı agresif olduğu anda olaya müdahale edebilirsiniz. Köpeğinizin sepetini onu alışık olmadığı biryere götürüyorsanız muhakkak alın böylelikle köpeğiniz gergin olduğunda onun içine gireblir. Bu bilhassa köpeğinizin sepeti bilinen bir dinlenme yeri ise geçerlidir. Sepetin içine bir battaniye, tanıdık bir oyuncak veyahut bir kemik yerleştirin. Köpekler sığınak hayvanlarıdır ve bazen öyle yaptıklarını düşünsekte dehşet yaratmazlar.

Duyarsızlaştırma Yöntemi

Köpeğinize onun korktuğu şeyi devamlı göstererek ona karşı duyarsızlaşmasını sağlayın. Kısa dönemlerde küçük ölçüde göstermelerle başlayın ve zaman geçtikçe bu gösterme miktarını ve süresini artırın böylelikle köpeğiniz buna alışır. Köpeğiniz karşılaşma süresince sakinse onu iyi sözlerle ve küçük sağlıklı yiyeceklerle ödüllendirerek sakinliğinin ödüllendirildiği ilişkisini kurmasını sağlayın. Karşılaşma süresini köpeğiniz sakin tepki vermeye başladığı zaman artırın. Eğer çok hızlı bir biçimde ilerlerseniz köpeğiniz korkmaya devam edecektir.

 

Tanıtma Tekniği

Köpeğinizi neyin korkmuş, endişeli yahut heyecanlı hale getirdiğini bulun. Bu bir ses mi yoksa bir koku mu, biri mi, başka bir kopek veyahut obje mi? Köpeğinizi neyin korkuttuğunu bulmak onu en iyi biçimde sakinleştirmenize de yardım eden olabilecektir. Köpeğinizi korktuğu için zıplamak, havlamak yahut yere dışkılamak gibi hareketleri yaptığı için cezalandırmayın. Köpek bunu isteyerek yapmıyor ve cezalandırma yalnızca onun kafasını karıştıracak ve korkutacaktır.Onun yerine köpeğinizle daha düşük ve pozitif bir ses tonunda konuşarak ve göbeğini kaşımak, kulaklarını sevmek gibi köpeğiniz hangi tip fiziki ilgiyi seviyorsa bunları yaparak rahatlatın.

Ayrılma Korkusu

Bir köpek ne zaman gideceğinizi anlayabilir. Örn; montunuzu alın, çantanızı bulun, anahtarınızı alın ve kapıyı açın. Köpeğinizi sakinleştirmek için rutininizi değiştirin. Kapıyı açın, kapatın ve çantanızı daha sonrasında alın. Montunuzu almadan önce anahtarlarınızı bulun. Çıkıyormuş gibi hazırlanıp koltuğa outrun. Bu tarz hareketler giyinmenizin ona dışarı çıkacağınız anlamına gelmediğini düşündürecektir. Çıktığınız zaman dışarda kaldığınız süreyi devamlı değiştirin. Bazen apartmanın çevresinde bir tur atıp geri dönün. Köpeğiniz gidip gelişlerinizle ilgili daha az düşünmeye başlayacaktır. Klasik müzik radyosunu düşük bir seste yahut aksiyon filmi ve silah ateşlemesi olmayan bir televizyon programını televizyonunuzda açık bırakın. Kimi köpekler sesi sakinleştirici bulurlar.

 

Fotoğraf:Michael Gil

Veteriner Korkusu

Kimi köpekler yalnızca veterinere giderken arabaya bindirilirler. Bu nedenden dolayı araba yolculuğunun veteriner kontrolü olduğunu anlarlar. Köpeğinizi aracınız ile gezdirin böylelikle köpeğiniz arabaya bindiğinde veterinere gideceğini anlayamaz ve daha sakin olur. Eğer köpeğiniz veterinere gittiğinde gergin oluyorsa kliniği düzenli bir şekilde ziyaret edip köpeğinizin ordaki çalışanların ilgisine alışmasını ve ödül mamalarının keyfini çıkartmasını sağlayın. Bu sefer köpeğinizi kontrole götürdüğünüzde daha sakin olabilecektir. Köpeğiniz veterinere gitmeden önce ona çok fazla egzersiz yaptırın. Fiziki yorgunluk köpeğinizin gergin tavırlar sergileme oranını düşürür.

Karşı Şartlanma Yöntemi

Korktuğu her ne ise onu korkması mümkün olmayan birşey ile ilişkilendirin. Örnek verilecek olursa; Köpeğiniz kapı sesinden korkuyor ve zıplıyorsa ona biri gelip kapıyı çaldığında oturması komutunu verin. Kapı çalmasının sayısı arttıkça ona oturmasını söyleyin ve köpeğiniz bunu her yaptğında onu ödüllendrin.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Köpeğin kulakları nasıl temizlenir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?