Zorunlu eğitim nedir?
Modern eğitimde kişi önce kendini tanır, kendinin toplum içerisinde bir birey olduğunu bilir, yeteneklerini öğrenir. Birey, çağın ger...
Eğitim bir kişinin davranışlarını önceleri tasarlanmış esaslara göre bilinçli bir biçimde değiştirmektir. İstenen davranışların kazandırılması bir süreçte gerçekleştirilir. Eğitimde planlanan davranışların kazandırılması yaş ile yakından ilgilidir. Hedeflenen davranışların kazandırılmasında kişinin bunları kavrayacak, özümseyecek ve hayatında uygulamaya geçirecek bilinçte ve yaşta olması gerekmektedir. Bundan dolayı eğitimde istenen davranışın kazandırılması için önceleri belli bir planın, programın olması gerekmektedir. Bu biçimde yapılmış olan eğitimde daha kısa zaman içinde kişinin istenen davranışı gerçekleştirmesi sağlanmaktadır. Eğitimin etkili olması için ;
Modern eğitimde kişi önce kendini tanır, kendinin toplum içerisinde bir birey olduğunu bilir, yeteneklerini öğrenir. Birey, çağın gerektirdiği ve kişinin sahip olduğu kişiliğe göre her çeşit bilgi ve yetenekle donatılır.
Modern eğitimde birey belli bir ideolojiyle düşünceleri kısıtlanarak yetiştirilmez.
Modern eğitimde amaç;
Kendini, içerisinde yaşadığı toplumu ,çağını ve dünyayı tanıyan ,
Sorgulayıcı bir kafa yapısına sahip ,
Kendi kararlarını veren ve bu kararların arkasında durabilen,
Fikirlerini korkmadan , çekinmeden söyleyebilen ,
Kendini ve toplumu daha ilerilere götürebilecek insanlar yetiştirmektir.
Özgür düşünen,
Bu biçimde insanlar yetiştirmek için zorunlu eğitim artık tüm dünyada uzun seneler almaktadır. İlkokul, ortaokul ve lise çağdaş ülkelerin büyük çoğunda zorunludur.
Kazandırılacak davranış tam ve net olarak belirlenmelidir.
Davranış bir süreç içerisinde kazandırıldığından ötürü, bu süreç önceleri belirlenmelidir.Yani kaç saat, kaç gün , kaç hafta ya da kaç sene olacağı planlanmalıdır.
Kazandırılacak davranışı belirlendikten ve bu davranışın hangi zamanda gerçekleşeceğini tespit ettikten sonra sürecin aşamalarını adım adım planlamak gerekmektedir.
Eğitimin belli bir otorite tarafından (devlet), belli bir zaman içerisinde verilmesine zorunlu eğitim denir. Zorunlu eğitimde amaç, bireyi çağın ihtiyaçlarına göre ve kişinin içerisinde bulunmuş olduğu toplumun ihtiyaçlarına göre yetiştirilmesini sağlamaktır. Bir otorite tarafından verilen eğitimde kişinin, otoritenin istediği özellikleri kazanmasını ve istediği davranışları göstermesini sağlamak temel amaçtır. Bu nedenlerden ötürü zorunlu eğitim küçük yaşlarda başlar. 5-6 yaşlarındaki bireyler otoritenin vermiş olduğu eğitimi sorgulayamazlar. Birey verilen eğitimin ve içerisinde yaşadığı toplumun istediği biçimde yetişir. Kişinin dünyaya bakışı verilen eğitimle yakından ilgilidir. Bu nedenden dolayı zorunlu eğitimde; kişinin eğitimine erken yaşta başlamak, eğitim sürecinin uzun olması ve verilen eğitimin kişinin hayatının her alanını kapsaması amaçlanır.
Türkiye’de Zorunlu Eğitim
Son 4 ,lise (9. , 10. , 11. ve 12. sınıf) olarak bölünmüştür.
İlkokul, ortaokul ve liselerdeki öğrencilerin fiziki olarak ayrı binalarda eğitim yapmaları esastır. O nedenle zorunlu eğitimin kesintili olması amaçlanmıştır. 12 senelik eğitimi bitirene lise diploması verilir.
Ortaokuldan sonra çıraklık eğitime gidecek olan öğrenciler yaygın eğitim ile (açık lise) liseyi bitirirler.
İlk 4, ilkokul
İlkokulu bitiren öğrenci, adrese dayalı olarak belirlenen ortaokula kaydı otomatik yapılmaktadır. Lakin İmam-Hatip Ortaokuluna gitmek istiyorsa kaydını oraya kendi yapar.
Ortaokulu bitiren öğrenci ,belirlenen sınavlardaki puanına göre Fen lisesi, Anadolu lisesi, Sağlık Meslek lisesi, Spor lisesi gibi liseleri tercih edebilir.Ya da kaydı isteğine bağlı olarak sınavsız öğrenci alan genel lise, imam-hatip lisesi, mesleki ve teknik lise ,çok programlı liseye yapılmaktadır.
Türkiye’de son yapılmış olan değişikliklere göre zorunlu eğitim 12 yıldır ve devlet okullarında parasızdır. 2012 -2013 Eğitim-Öğretim senesinden başlayarak uygulanmasına başlanan 12 senelik zorunlu eğitim 4+4+4 olarak da adlandırılır. 4+4+4 Olarak sembolize edilen dörtler;
İkinci 4, ortaokul (5.