Zeytinyağlı türlü tarifi

Haziran ve ağustos ayları arasında, sebzelerin bol olması ve doğal olarak yetişmiş sebzelerin daha kolay bulunabilmesinden ötürü evle...

 

Haziran ve ağustos ayları arasında, sebzelerin bol olması ve doğal olarak yetişmiş sebzelerin daha kolay bulunabilmesinden ötürü evlerde devamlı türlü yemeği pişirilir. Biri birine yakın türlü tarifleri olsa da esasen herkes zaman içinde kendi tarifini yaratıp, damak tadına göre pişirir. Türlü ne kadar değişik şekillerde pişirilirse pişirilsin, değişmeyen tek şey bolca vitamin içermesi ve ekmek veyahut pilav yanında yenebilecek en güzel yemeklerden biri olmasıdır.

Düşük sıcaklıkta yaklaşık 45 dakika pişirilir. Kimi zaman pişen sebzeler kontrol edilir. Eğer bekleniyor olan zamandan önce pişmişlerse, tencere ocaktan alınır. Daha çok pişmesi gerekiyorsa, az daha pişirilebilir.

Domatesler kabukları soyularak rendelenir ve sebzelerin üstüne dökülür. Bir tatlı kaşığı tuz eklenir.

Öncelikle tencereye soğan ve biberler doğranır, üzerinlerine zeytinyağı eklenmektedir.

Dere otu ince ince doğranarak, yine ince ince doğranmış sarımsakla birlikte sebzelerin üstüne dökülür. Son olarak salça ve su eklenmektedir.

Kabaklar halka halka doğranarak tencereye dizilir. Üstüne patlıcanlar benzer yöntemle dilimlenerek dizilir. Daha sonrasında patatesler parmak kalınlığında yine halka halka biçiminde tencereye, önceleri eklenmiş sebzelerin üstüne dizilir.

Gerekli olan malzemeler pazardan veyahut manavdan özenle seçilir.Güzelce yıkanır. Patateslerin kabuğu soyulur.

 

Türlü çok sevilen bir yemek olmakla beraber, yanlış pişirilmesinden ötürü bulamaca dönebileceği gibi sevilmeyen bir görüntüye de sahip olabilir. O sebep ile yazın vazgeçilmezi türlü yemeğini pişirirken sebzeleri, özel olarak patlıcanı biraz irice doğramak gerekmektedir. Yemeğimiz kaynamadan karıştırmamalıyız ki sebzeler parçalanmasın ve her sebze sırası geldiği zaman yavaşçacık pişsin.

Malzemeler ve yapılışı

1 adet büyük soğan

3 adet yeşil biber

Tuz

2 adet orta boy kabak

2 adet orta boy patates

Yarım bardaktan biraz az zeytinyağı

Sarmısak

Yarım demet dereotu

3-4 adet domates

2 tepeleme yemek kaşığı salça

1 bardak su

3 adet orta boy patlıcan

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Mercimek çorbası tarifi adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?