Zehirli balıklar

Kızıldeniz’den Doğu Akdeniz ve Türkiye sularına giren  zehirli bir balıktır. Bilhassa sıcak, derin olmayan tropikal bölgeler yaşama a...

 

Dünyamızın büyük bir bölümünü kaplayan denizlerde çok değişik türde zehirli balıklar yaşamaktadır. Üç tarafı denizlerle kaplı yurdumuzun denizlerinde de saptanan 26 değişik türde zehirli balık yaşamaktadır. 

Balon Balığı

Kızıldeniz’den Doğu Akdeniz ve Türkiye sularına giren  zehirli bir balıktır. Bilhassa sıcak, derin olmayan tropikal bölgeler yaşama alanıdır. Balon balıkları, tehlike sezdiklerinde hava veyahut su yutarak kendilerini şişirip açıkça bir balon kadar büyüyebilirler. Yenmeleri halinde hayli zehirlidir.

İskorpit Balığı

Türkiyede yaşayan balıklar içinde trakonyalardan sonra en kuvvetli zehre sahiptir. Vücudunun yarısı büyüklüğündeki kafasında çok miktarda diken ile girinti ve çıkıntı vardır. Boyları 5-50 cm arasındadır. Vücut rengi koyu kırmızı ve açık pembe tonlarındadır. Sırt, anüs , karın yüzgeçlerinde zehirli dikenleri vardır. Türkiyede yeterince fazla ölçüde tüketilmektedir..

Trakonya Balığı

Çarpan balıklığı olarakta bilinen Trakonya, denizlerimizde yaşayan en zehirli balıklardandır. Kumlu çamurlu zeminlerde kendilerini zemine gömerek hareketsiz dururlar. Yazın sığ yerlerde, kışın ise derinlerde yaşarlar. Birinci sırt yüzgeci ile solungaç kapağının ucundaki dikenler çok zehirlidir. Trakonya eti lezzetli balıktır. Fakat trakonya ölse bile zehri geçmediği için tehlikesi devam etmektedir. Varsam Avrupa denizlerinin en keskin zehirli trakonya çeşididir ve kara sularımızda seyrek olarak görülür 

 

Sokar

Kızıldeniz göçmeni, diğer zehirli balıkların tersine otçul olarak beslenen tek zehirli balıktır. Sırt ve karın yüzgeçlerinin tamamı zehirlidir. Öldükten sonra da dikenlerindeki zehir etkisini korumaktadır. Balıkçılar için balık ağlarına takıldıkdıklarında tehlikeli olabilir.

Türkiyede rastlayabileceğimiz iğneli vatoz, rina balıkları, folya yahut çuçuna balıkları, inek burunlu vatoz ve kazık kuyruk belli başlı kıkırdaklı zehirli balıklardır. Bu balıkların zehirleme aygıtı vücutla kuyruğun birleştiği bölümde bulunmaktadır. Genelde kimselerin bu hayvanın üstüne yanlışlıkla basması sonucu zehirlenme ortaya çıkar. Özel olarak yazın dibi kumlu yerlerde denize girenler bu balıklara dikkat etmeliler.

Zehirli balıklar, zehri kullanım biçimine göre aktif ve pasif zehirli balıklar olarak sınıflandırılabilir.

Aktif zehirli balıklar; bilhassa zehirlerini diken gibi aygıtlarını kullanarak bırakırlar. Yapılmış olan araştırmalarla denizlerde yaşayan balık türlerinin 225 tanesinin aktif zehirli olduğu tahmin edilmektedir.

Türkiyede rastlayabileceğimiz üzgün, iskorpitler, sokar, tiryaki ve trakonya kemikli zehirli balıklardır.

Pasif zehirli balıklar; etlerinde, kanlarında, deri ve yumurtalarında zehir (toksik) taşırlar. Balığın yenmesi ile zehir etkisi meydana gelir.

Üzgün

Zehir etkileri diğer balıklara göre çok az olduğundan dolayı yüzücüler ve dalgıçlar için bir tehlike oluşturmazlar. Üzgün balıkları derin sularda yaşarlar. Denizlerimizde 4 değişik çeşidi vardır. Boyları 5 - 50 cm arasındadır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Balık avı malzemeleri adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?