Yüzmede atlama stilleri nelerdir?

Esnek bir tahta asgari 3 metre olabilecek biçimde yüksek bir yere monte edilir. Sporcu tahtanın monte edildiği yükseklikten daha çok ...

 

Yüzme sporu için önemli olan iyi bir başlangıçtır. Bu da suya iyi bir atlayışla gerçekleşir. Doğru atlama yöntemleriyle suda daha hızlı ve kolay ilerleyebilirsiniz. Peki yüzmede doğru atlama stilleri nelerdir biliyor musunuz? 

Esnek bir tahta asgari 3 metre olabilecek biçimde yüksek bir yere monte edilir. Sporcu tahtanın monte edildiği yükseklikten daha çok bir mesafeye ulaşmayacak halde sıçrayarak atlayabilir. Esnek tahtadan sıçramadan atlama yapmak atlamayı dengesiz hale getirir. Sporcunun esnek tahtadan sıçramadan atlaması dengesini kaybetmesine neden olabilmektedir. Yarışmalarda tahtanın yüksekliği ve sıçrama mesafesi sabittir. Tersi bir hal belirtilmediği sürece esnek tahta 10 metre yükseklikte olıp sıçrama mesafesi de 3 metre olarak belirlenmiştir.

Kule atlamada kullanılan platform genellikle daha yüksek ve sabittir. Sabit tahtada sıçrama hareketi yapılamayacağı için konumu yüksekte tutularak suya iniş yumuşak hale getirilir. Kuleye bilhassa bir merdiven ile çıkılır. Kule atlayışında ayakta durur pozisyonu koruyup çivileme atlamak suya giriş için çok uygundur. Yüzmeye başlamadan önce 2 işaret gelir. Birincisi atlama pozisyonunu alma işaretidir. Bu işareti duyan yahut gören sporcular eğilmiş halde, elleri ayaklarına kısmen değer pozisyonda dururlar. İkinci işaretle beraber sporcular esnek bir atlama tahtası üstünde ise kollarını geriye doğru savurup vücut ağırlıklarını havuza yakın bir biçimde vererek kendilerini öne itip atlarlar. Kol hareketleri 180 dereceden fazladır ve kolları arkaya doğru açık pozisyonda olur. Bu hareket atladıktan sonra su içindeki en hızlı ilerleyişi almaya yardım etmektedir. Atlama sırasında suya temas edilen andan başlayarak vücut en gergin durumunu almalı, su içindeki hızı azaltmayacak halde ilerlemelidir. Benzer pozisyonla sabit bir tahta üstünde atlanıyorsa sıçrama hareketi yapmadan en direkt kollar vasıtasıyla atlanır. Yüksek platformlu atlamalarda havada türlü takla hareketleriyle atlamalarda gerçekleştirilebilir. Bu biçimde yapılmış olan sporda yüzmeden çok atlama hareketi önem taşır. Yüksek platformlarda çoğu zaman grup sporu yapılmaktadır. 4 ile 6 kişi arasında farklılaşan sporcu grupları 2'şerli veyahut 3'erli gruplara ayrılıp benzer hareketleri arka arkaya gerçekleştirerek atlarlar.

 

2 - Kule Atlama :

1 - Tramplen Atlama :

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Dalış saatinin kullanım şekli nasıldır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?