Yurt dışından alınan ürünün vergisi nasıl hesaplanır?

Eski mevzuatta fiyatı 75 Euro'yu geçmeyen ürünler için senelik alışveriş limiti 5 olarak belirlenmişti. 2014 senesi mevzuatında ise 7...

 

Türkiye'deki pahalı fiyatlar, istenen ürünün bulunamaması gibi sebepler insanların alışverişlerini yurt dışından yapmak istemesine neden olabilir. Yurt dışından getirilen ürünlerin T.C Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2014 tarihli yurt dışı gümrük limiti ve vergi mevzuatı değişikliği birtakım yeni maddeleri kapsar.

Eski mevzuatta fiyatı 75 Euro'yu geçmeyen ürünler için senelik alışveriş limiti 5 olarak belirlenmişti. 2014 senesi mevzuatında ise 75 Euro'yu geçmemesi şartıyla istenen kadar alışveriş yapılabilmektedir. Bu bağlamda kısa süreler içinde sınırsız sayıda ürün yurt dışından getirtilebilir. Lakin mevzuatta sınırsız olan bu alışverişe hukuki bir sınırlama getirilmiştir. Bu sınırlamalar, alışverişlerin ticari boyuta dökülmesi ve benzer ürünlerin tekrar alınmasını engellemek amacı ile getirilmiştir. Bu mevzuata takılan yurt dışı alışverişleri tamamıyla askıya alınır. Yapılacak soruşturma nihayetinde, alışveriş yapan kişin hakkında açılabilecek davada kişi tazminat ödemek ya da hapse girmek zorunda bile kalabilir.

Alışveriş tutarının 1500 Euro'yu geçmesi halinde ise ürün ithalat rejimine tabi tutulur. Bu da ürünün vergisi var ise vergisinin ödenmesi, ek olarak tahditi var ise buna uyulması, ve KDV'si ya da ÖTV'si ödenmesini kapsar. 75 Euro ve 1500 Euro'ya kadar olan alışverişlerde kredi kartı ile ödeme yapılmış olması mümkündür. Ama 1500 Euro'yu aşan alışverişler için banka dekontunun eklenmesi zorunlu tutulmuştur.

 

Tahdite tabi tutulmuş yani girişi yasak olan eşyaları getirtilmesi de yeni düzenlemede yasaklanmıştır. Örnek verirsek cep telefonları ve kozmetik ürünlerini bu eşyalar arasındadır. Gıda ürünlerinde, içkilerde, sigaralarda da bir takım sınırlamalar bulunmaktadır.

75 Euro ile 1500 Euro arası tutarda alışverişlerde de bir limit koyulmamıştır. Bu fiyat aralığındaki alışverişlerin yabancı bir ülkeden posta yahut hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi, ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi, diplomatik eşya ve yolcu eşyası hariç olmak üzere posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelenlerde brüt 30 kilogramı geçmemesi koşulları belirlenmiştir. Bu şartlar sonunda sözü edilen ürün Avrupa Birliği ülkelerinden direkt gelmesi halinde %18, diğer ülkelerden gelmesi halinde ise ürünün fiyatı üstünden %20 vergi ödenmesi gerekmektedir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Lavanta nasıl saklanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?