Yufkanın bozulduğu nasıl anlaşılır?
Yufkayla hazırlayacağınz bütün yemekler için sağlık, güvenlik ve tabi ki lezzet adına yufkanın taze olması, sağlık şartlrına münasip ...
Kültürümüze ait hamur ve hamur işleri mutfaklarda fazlaca pişirilen besin maddelerindendir. Yufka da hamur işlerinin pratiklik ve lezzet yönüyle baş tacı konumundadır. Yufka ile çok hızlı, türlü ve gerçekten lezzetli yemek çeşitleri yapmanız mümkündür.
Yufkayla hazırlayacağınz bütün yemekler için sağlık, güvenlik ve tabi ki lezzet adına yufkanın taze olması, sağlık şartlrına münasip olması çok önemlidir.
Yufkayı tam olarak tepsiye döşeyerek döşeme böreği yapabilir, gül halinde sararak gül börekleri hazırlayabilir, ince ince sarıp yağda kızartabilir, az daha kalın sarıp fırınlayabilir veya yufkayı küçük küçük didkleyip üstüne yumurta kırarak yöresel bir yemek hazırlayabilirsiniz.
Yufkanın bozuk olduğu nasıl anlaşılır?
Yufka çabucak tüketilmelidir. Aksi durumda tazeliğini kaybeder, bozulur. Yufkanın bozulmaya başladığı ilk bölümde yapış yapış bir hal meydana gelir. Bu hal, yufkanın tazeliğini yitirmeye başladığının göstergesidir. Hemen tüketilirse sorun yaratmaz. Fakat bu durumunu görüp hemen tüketmiyorsanız daha sonrası için şansınız kalmaz. Çünkü artık yufka bozulmuştur. Yapış yapış durumun sonrasında kötü koku meydana gelir. Bu koku ekşimsi veyahut kekremsi bir kokudur. Yoğun bir maya kokusu gibidir. Fazla rahatsızlık vermez lakin taze yufka kokusu olmadığı için bu kokuyu kolay bir biçimde ayırt edebilirsiniz.
Benzer zamanda bozulmuş yufkanın rengini de takip edebilirsiniz. Eğer yufkanız bozulmuşsa taze yufka renginden bir ton daha koyudur.
Yufka yapısı gereği çarşaf çarşaf bir görüntüye sahiptir. Taze bir yufkayı nazik hareketler ile biri birinden kolay bir biçimde ayırabilir ve havalandırabilirsiniz.ancak tazeliğini kaybetmiş bir yufka bu anlattığımız formda olmaz. Tam tersi biri birine yapışır.
Yufka, uzun bir zaman dayanma özelliğine sahip değildir. Yufkayı kapalı bir biçimde saklamalısınız. İster iseniz satıldığı gibi poşetiyle saklayabilir veya saklama kabına alabilirsiniz. Lakin ağzını açık bırakırsanız ve yufka hava ile temas ederse pek hızlı kurur, kullanılamaz hale gelir.
Kısaca koyu renkli, yapış yapış ve ağır bir kokuya sahip yufka tazeliğini kaybetmiştir, tüketilmemelidir.