Yer fıstığı nasıl saklanır?

Yer fıstığının öncelikli kullanım alanı kuruyemiş sektörüdür. Yer fıstığı en direkt kabuklu bir biçimde satın alınabileceği gibi kabu...

 

Baklagiller ailesine ait olan yer fıstığı başta yağ sanayi ve kuru yemiş alanında kullanılmaktadır. Ek olarak sapı kuru ot, kabuğu da değişik sektörlerde değerlendirilir. Yer fıstığının takriben 32 değişik çeşidi bulunur. Üretim safhasında 10-20 günlük başlangıç, 25-35 günlük bir gelişme, 30-40 günlük çiçeklenme, 30-35 günlük ürün oluşum ve 10-20 günlük bir hasat zamanı vardır. Bu aşamalardan sonra toplanan yer fıstıkları türlü sektörlere dağılır ve işlenir.

Nasıl tüketilmelidir?

Yer fıstığının öncelikli kullanım alanı kuruyemiş sektörüdür. Yer fıstığı en direkt kabuklu bir biçimde satın alınabileceği gibi kabuğu kırılmış ve kavrulmuş bir biçimde de temin edilebilmektedir. Vitamin ve mineral yönünden gayet zengin olan yer fıstığı çerez olarak tüketilebilmektedir, ek olarak protein ve karbonhidrat bakımından gayet zengin olması hasebiyle besleyicidir ve tok tutar. Ek olarak kek, pasta ve tatlılarda veyahut pilav gibi ana yemeklerde de kullanılabilmektedir. Yağ oranı ve kalitesi açısından zengindir.

Cinsel gücü ve isteği arttırmaktadır.

Kemikleri ve kasları kuvvetlendirir.

Zihinsel rahatlamaya yardım eder.

Kolestrol oranını düşürür, kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı önlem niteliği taşır.

Öğrenmeyi kolaylaştırır.

Kandaki şeker oranını düşürür. Bu da şeker hastaları için ideal destektir.

Mide yanması ve ekşimesi ile gastrit için yararlıdır.

 

Kalbe iyi gelir ve direnç kazandırır.

Yer fıstığı nasıl saklanır?

Yer fıstığı kabuklu olarak basit depolarda bir senelik süre ile saklanabilir. İç fıstık olarak saklanmak istendiği zaman saklanılan ortamın sıcaklığının (sıfır) derece olması gerekmektedir. Aksi durumda yağ asitleri barındırması nedeniyle zaman geçtikçe acılaşır ve kararır. Yeni acılaşmış fıstığın tüketilmesinde sakınca yoktur lakin ağızda uzun bir zaman kötü tat bırakır. Ek olarak yer fısığının içini ister tuzla ister sade olarak kavurup saklayabilirsiniz. Bu yol çiğ fıstık tadının giderilmesini de

Yer fıstığının faydaları nelerdir?

İçerisinde E vitamini, B grubu vitaminler; fosfor, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller bulunmaktadır. Bu bakımdan hem besleyici aynı zamanda sağlıklı besin maddesidir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Badem ne işe yarar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?