Yer fıstığı nasıl ekilir?

Serpme yöntemi ile yer fıstığı tohumlarını ektikten sonra toprak yüzeyi hafifçe bastırılır. Gelişimi hayli hızlı olan bir bitki olduğ...

 

Yer fıstığı yağ, protein, karbonhidrat ve vitaminler (A, B ve E) açısından zengin olduğundan ötürü çok değerli bir besin kaynağıdır. Ek olarak içerisinde çeşidine göre %45-55 arası yağ içerdiği için bitkisel yağ olarak, yiyecek olarak ve kabuğunun da türlü sektörlerde kullanıldığından (yakacak olarak, sunta yaparken vs) hayli değerli bir bitki olarak bilinmektedir. Peki her yönüyle hayli değerli olan yer fıstığı nasıl ekilir?

Serpme yöntemi ile yer fıstığı tohumlarını ektikten sonra toprak yüzeyi hafifçe bastırılır. Gelişimi hayli hızlı olan bir bitki olduğundan dolayı ekimden sonra 2 hafta içerisinde yabancı otlardan temizlenip çapa yapılmış olması gerekir. Yer fıstığının su tüketimi iklime ve yöresine göre farklılık göstermektedir. Yer fıstığı bitkisi su isteğini belli eden bir bitki olarak bilinir. Eğer bitki yaprakları koyu yeşil olmuş ise sulama yapılmaktadır. Yer fıstığının için en iyi sulama yöntemi yağmurlama tekniğidir.

Yer fıstığı ekiminde diğer bitkilere nazaran daha itinalı bir toprak hazırlığı yapılmalıdır. O nedenden dolayı diğer bitkilerin tersine toprak takriben 30cm ve üstü olarak bellenerek havalandırılmalıdır. Toprak kışı bu biçimde geçirir. Bahar başlangıcında toprağımızı tekrar karıştırmamız gerekmektedir.(ekim alanımız büyük ise kültivatör adı verilen alet vasıtasıyla. Daha sonrasında gübreleme işlemine geçilmelidir. Ürünümüzün verimli olabilmesi için azotlu ve topraktan çok fazla fosfor kaldırdığı için ise fosforlu gübre kullanılmalıdır.

 

Yer fıstığı sıcak kuşaklarda yetişip ısı ve güneş isteği hayli fazladır. Toprak isteği olarak da hayli seçicidir. Drenajı iyi, gevşek, kalsiyum ve organik maddece zengin toprakları severler. Bu nedenle her yerde yetişmez. Türkiye de üretimin %80 lik kısmı Çukurova kısmında yapılmaktadır. Üretimde ise kullanılacak iki tür yer fıstığı tohumu vardır. Bunlar yerli tohum olan çom ve Amerikan fıstık adı verilen NC-7 dir. Genellikle Türkiye’de NC-7 tohumu kullanıyoruz.

Hasat zamanının geldiğini ise yapraklarının sararıp, taneleri pembe hale gelince anlarız. Yer fıstığı hasadı fıstık sökme aleti ile yapıldığı gibi el ile kürek ve çapa kullanılarak da yapılabilmektedir. Hasat sonbahar dönemine denk gelir ve hemen kurutulması gerekir.

 Ekilen çeşide göre Nisan ayından Haziran sonuna kadar ekim yapılabilmektedir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Bahçe nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?