Yer elması nasıl bir bitkidir?

Yetiştirilmesi gayet kolaydır ve yılın 9 ayında ürün veren bu bitkinin faydalarını şu biçimde sıralamak mümkündür:...

 

Anavatanı Kuzey Amerika ve Kanada olan yer elmasının Türkiye’de üretimi 19. yüzyılda başlamıştır. Türkiye’de üretimi özel olarak Marmara, Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölümlerinde yapılmaktadır ve yaklaşık 30 hektarlık bir ekim alanına sahiptir.

Yetiştirilmesi gayet kolaydır ve yılın 9 ayında ürün veren bu bitkinin faydalarını şu biçimde sıralamak mümkündür:

Yer elması yüksek miktarda nişasta ve şeker içermektedir. Bu nedenle tadı tatlı ve lezzetli sebzedir. Bunun yanı sıra şeker hastalarının kullandığı şeker ve ispirto yaparken kullanılır. Yer elması bitkisinin kalitesi toprakta kalma süresine bağlı olarak farklılık gösterirken, uzun zaman boyunca toprakta kalması kalitesini arttırır.

Yer elması bitkisi kabuk rengine ve yumrusunun biçimine göre gruplandırılabilir. Kırmızı kabukta olanların yumruları girintili ve çıkıntılıdır. Orantısız bir görüntüye sahip oldukları söylenebilir. Yumruları çoğu zaman ufaktır ve hayvanlara yem olarak verilir. Sarı kabukta olan yer elması ise yemeklerde kullanılır. Görünüm olarak yumruları patatese benzemektedir. Kırmızı kabuklu yer elmasına nazaran yumruları daha iri ve düzgün görünüme sahiptir. Ek olarak iktisadi açıdan fazla bir değeri yoktur.

Yer elması kök, yumru, gövde, yapraklar ve çiçek olmak üzere beş bölümden oluşur. Toprak üzerinde takriben 1,5 metreye kadar uzayabilen, sağlam otsu bir bitki olarak bilinmektedir. Çiçekleri ve yaprakları boyuna göre küçüktür. Yaprakları yeşil ve sivri uçludurlar.

 

Cildi güzelleştirir ve parlak görünüm elde edilmesini sağlamaktadır.

Safra gelişini hızlandırır.

Kansızlığa iyi gelir.

Şeker hastalarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Düşük kaloriye sahip olduğundan ötürü, diyet yapan kişilere ara öğün olarak verilir ve tok tutar.

Besleyicidir ve bedenin direncini arttırmaktadır

Vücutta türlü nedenlerden ötürü meydana gelen şişliklerin, yer elmasının lapa yapılarak üstüne sürülmesiyle giderilmesine yardım eden olur.

Emziren annelerimizin sütünün artmasında yardım eder.

Böbreklerin çalışmasını hızlandırır.

İdrar söktürücü özelliği vardır.

Öksürüğü kesmekte önemli etkiye sahiptir.

Yer elması sebzesi birçok çeşitte tüketilebilmektedir. Yer elması ile yapılabilecek yemek çeşitleri şu şekildedir; yer elması çorbası, yer elması suflesi, yer elması cipsleri, yer elması dolması, nohutlu yer elması, vb.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Sığır dili mantarı nasıl bir bitkidir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?