Yeni mezun nasıl iş bulur?

İş bulma sürecinde de bu kişiler yeni mezuna pozitif katkılarda bulunabileceklerdir. Öte yandan yeni mezun olarak devamlı aktif ve ar...

 

Yeni mezun olmak her ne kadar eğitim öğretimi azami tecrübede bitirmek demek olsa da profesyonel hayata sıfırdan başlamak demektir. Sıfırdan başlayan yeni mezunlar durumu hazırda yetersiz ayrıca hiçbir deneyime sahip olmadıkları için şansları hayli az olabilir. Bu sebeple yeni mezun kişinin iş bulma sürecinde bazı adımları dikkatli atması ve bütün detayları eksiksiz yerine getirmesi gerekir. Böylelikle iş bulma prosesi daha çabuk ve kolay olabilecektir.

İş bulma sürecinde de bu kişiler yeni mezuna pozitif katkılarda bulunabileceklerdir. Öte yandan yeni mezun olarak devamlı aktif ve arayışta olmak gerekir. Yalnızca evde internet ile iş ilanlarına başvurmak hem prosesi yavaşlatacak aynı zamanda her negatif cevapta inancı kıracaktır. Bundan dolayı daha aktif arayışlarda bulunmak, elden CV’ler vermek, fabrika, şirket ve benzeri firma ziyaretlerine katılmak gerekir. Yeni mezunların iş bulma sürecine yardım eden olması açısından bugün firmalar bazı eğitim prosesi programları çıkarmaktadır. Şurada yeni mezunlara hem deneyim kazandırıp aynı zamanda onları profesyonel hayata daha bilinçli ve donanımlı yetiştirirler. “New graduate”, “Fresh Start”, “Management Trainee” gibi adlar ile açılan bu programlar yalnızca yeni mezun kabul ederler ve bu süreç zarfında envaiçeşit maddi ve eğitim bazlı imkanları sağlarlar.

Yeni mezun kişinin iş bulma sürecinde kendine inanması gerekir. Kişinin kendine olan inancı ve güveni ben bu işi istiyorum, bulacağım ve yapacağım kavramlarının gelişmesini sağlayacaktır. Fakat kişinin kendine olan güveni sahip olduğu yetkinlikler bazında gelişir ve sağlamlaşır. O yüzden yeni mezun kişinin iş bulması için bazı temel yetkinliklere sahip olması ve kendi çapında deneyimler kazanması gerekir. Buradaki deneyimler stajlar, aktif olunan öğrenci kulüpleri, organizasyon işleri gibi sosyal ve profesyonel tecrübeleri kapsar. Mezun olana dek eğer ki katılımcı bir öğrenci olarak her çeşit seminer, sosyal aktivite ve benzeri organizasyonlarda aktif olarak rol aldıysa gereken referansları toplayabilecektir. Buralarda edindiği sosyal ve profesyonel referanslar iş bulma sürecinde kişinin sektöre daha kolay girmesini ve ilerleyen süreçte çabuk adapte olabilmesini sağlayacaktır. Özel olarak öğrenci zamanında geçirilen stajlarda kazanılan referansların iyi değerlendirilmesi gerekir. O yüzden staj müddetince gereken sorumlulukları almaya çalışmak, çalışanlarla hayli pozitif iletişimlerde bulunmak, gerekirse staj bitince ara ara ziyaretlerde bulunmak gerekir. Böylelikle oradaki kimselerle iletişimin kuvvetlenecek ve ileriki dönemlerde hatırlanmayı sağlayacaktır.

 
 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Şirket iflas ederse borçları ne olur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?