Yazın sıvı ihtiyacı nasıl karşılanır?

Haziran ve temmuz ve ağustos aylarında artan sıvı ihtiyacını suyun yanında ek olarak yüksek miktarda su içeren, vitamin ve mineraller...

 

Yaşam için nefes almak kadar önemli olan su, vücudumuzun takriben %60’nı oluşturmaktadır. Metabolizma faaliyetlerinin sağlıklı halde yerine getirilebilmesi için vücudumuzdaki su her 6 hafta içinde bir yenilenir.

Haziran ve temmuz ve ağustos aylarında artan sıvı ihtiyacını suyun yanında ek olarak yüksek miktarda su içeren, vitamin ve mineraller açısından zengin, sebze ve meyvelerle de destekleyebilirsiniz.

Su, vücudumuzun büyük bir bölümünü oluşturmakla beraber, gıdalar yoluluyla alınan zararlı, toksik maddelerin atılması ve vücut ısısın korunması gibi bir dizi hayati fonksiyona da sahiptir. Bu fonksiyonlar sırasında vücut bir gün içinde takriben 2 litre sıvı kaybeder. Böbrekler, bağırsaklar, deri ve solunum yolları ile kaybedilen sıvının yerine konulması, sağlık bir yaşam için zorunluluktur. O neden ile sağlık otoriteleri tarafından her gün 10 bardak su içilmesi tavsiye edilir.

Salatalık 

Salatalığın nerdeyse% 95’i sudan oluşur. Yüksek miktarda A ve C vitamini içermektedir. Kaybedilen sıvı miktarının dengelenmesi ve vücudumuzun soğutulması için en yararlı sebzelerden biridir. İçerdiği salisilik asit isimli madde ile vücudumuzun toksinlerden arındırılmasına yardım etmektedir. Daha zinde ve enerjik hissetmeyi sağlamaktadır.

Ayran 

Hem protein aynı zamanda kalsiyum kaynağıdır. Tokluk hissi vermesinin peşi sıra metabolizmanın hızlanmasına neden olur. Ayrana eklenecek birkaç dal nane, sindirimi teşvik eder

 

Kefir 

Protein ve kalsiyum bakımından gayet zengin olan kefir, bağırsak florasına çok yararlı bakteriler içermektedir. Gün içinde tok kalmaya yardımcı olmaktadır. Her gün sürekli olarak bir bardak kefir tüketmek, sıvı desteğinin peşi sıra sindirim fonksiyonlarını destekler. Kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi şikayetlerin oluşmasını önlemektedir.

Maden suları 

Mineral yönünden zengin olan maden suları, aşırı sıvı kaybı nihayetinde vücudumuzun kaybettiği mineralleri yerine getirmek için yararlıdır. Günün içinde 2 şişe maden suyu içilebilir.

Karpuz 

Karpuzun %92’si sudan oluşturmaktadır  C vitamini, kırmızı meyvelerde bulunan likopen ve A vitamini alımı için gereken olan beta karotenler bakımından zengindir. Kan dolaşımını hızlandırır. İçerdiği şeker ile enerji vermektedir. Fakat, kilo artışına neden olmaması için günlük tüketimin azami 250 gram ile sınırlandırılması tavsiye edilir.

Domates suları 

Yüksek miktarda su ve likopen içermektedir. Pişirilerek tüketildiğinde içerisindeki likopenden daha çok yararlanılır. Likopen, yaşlanma karşıtı, etkili antioksidandır. Kan dolaşımını hızlandırır, bağışıklığı güçlendirir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Sporsuz nasıl zayıflanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?