Yazın neler yenmelidir?

Yaz sıcaklarında beslenmeye özen göstermek ve doğru beslenmek önemlidir. Sıcak hava sebebi ile besinlerin saklanması da ek olarak öne...

 

Yaz sıcaklarında beslenmeye özen göstermek ve doğru beslenmek önemlidir. Sıcak hava sebebi ile besinlerin saklanması da ek olarak önem taşımaktadır. Yağlı ve ağır gıdalar havanın sıcak olduğu dönemlerde, mide sağlığına zararlı etkilemektedir göstermektedir. O neden ile yaz boyunca düzgün beslenme programı takip etmek, genel sağlık yönünde yararlıdır.

Yazın neler yenilmelidir?

Tuz kullanımına dikkatli olmak, vücutta gereksiz ödem yapılmasını engelleyicidir.

Alkollü ve asitli yiyecekler yerine daha doğal olan meyve suyu, ayran ve soda gibi içecekler yaz mevsimindeki aylarda idealdir. Yemeklerde sürekli yoğurt kullanmak da sıcaktan gelen rehaveti önlemektedir ve serinletici bir etki yapar.

Beyaz ekmek yerine kepekli ya da çavdarlı ekmek tercih edilmelidir.

Yüksek miktarda yağ içeren kızartma ve cips gibi yiyeceklerden uzak durulmalı, bunun yerine doğal olan sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Mevsim yeşillikleriyle yapılmış olan salata, hem hafif aynı zamanda ideal yaz atıştırmalığı olabilir.

Gece geç saatlerde yenilen yemek, yazın sağlıklı olmak açısından zararlıdır. Metabolizmanın yavaş çalıştığı gece saatlerinde nemli havanın da etkisiyle mide ağrıları ve midede yanmalar olabilir.

Yazın dikkatli olunması gerekenlerin başında çokça su tüketmek gelir. Vücut sıcak havalarda ter yoluyla çok fazla su kaybettiği için, kaybedilen suyu yerine koymak, dolaşım sistemi ve vücut elektrolit dengesi açısından gereklidir. Benzer halde yüksek miktarda su içeren meyveler de, haziran ve ağustos ayları arasında tercih edilebilmektedir. Karpuz ve kavun gibi meyveler, su oranı yüksek meyveler olduklarından yaz zamanı için en ideal yiyeceklerin başında gelir. Limonata ve ayran da su dışında kolayca tüketilebilen içeceklerdendir. 

 

Zeytinyağlı sebzeler de yazın en fazla tüketilen yiyeceklerin başında gelir. Soğuk olarak da tüketilebilen bu yemekler, benzer zamanda zeytin yağının faydalarını da içerisinde barındırır.

Hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine dondurma tercih etmek de, hem serinlemek aynı zamanda lezzetli tatlı yemek adına doğru olabilecektir. İşlenmiş gıdalar yerine taze sebze ve meyve tüketmek de yazın önemlidir.

Kızartma yerine haşlama yönteminin tercih edilmesi haziran ve temmuz ve ağustos aylarında daha sağlıklıdır. Ek olarak mevsim sebzeleri ve yumurta ile yapılmış olan menemen de yazın önerilen hafif yiyeceklerdendir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Hangi yağlar kızartma için uygundur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?