Yaygın eğitim nedir?
Bilginin ve teknolojinin her geçen gün çoğaldığı ve geliştiği çağdayız. Bu çoğalma ve gelişme ülkelerarası gelişmişlik farkına ve rek...
Eğitim bilhassa zamanımızda üstünde önemle durulan ve çaba harcanan bir konudur. İster gelişmiş olsun, ister gelişmekte olan ülkelerde olsun daha iyi yaşam koşullarına ulaşmak için eğitim son derece önemlidir ve gereklidir. Gelişmenin ve kalkınmanın en ehemmiyetli anahtarı eğitimdir. İstenen düzeye lakin eğitimle ulaşılabilir.
Bilginin ve teknolojinin her geçen gün çoğaldığı ve geliştiği çağdayız. Bu çoğalma ve gelişme ülkelerarası gelişmişlik farkına ve rekabete de neden olur. İşte bu noktada gelişmiş ülke olabilmenin yolu bilen, okuyan, araştıran, sorgulayan, düşünen bireyler yetiştirebilmekten; böyle birey yetiştirmek de eğitimden geçmektedir. Örgün eğitimin yetişemediği nokta ise yaygın eğitimden geçmektedir.
Vatandaşlara temel bilgi ve beceri kazandırmak, en son devam ettikleri öğrenim kademesinde edindikleri bilgi ve becerilerini geliştirmek, onlara hayatını kazanmasını sağlayacak imkanlar hazırlayabilmek yaygın eğitimin başlıca amaçlarındandır. Toplum eğitim merkezleri, toplum eğitim kursları, açık ilk öğretim, açık öğretim liseleri, açık öğretim fakülteleri, özel kurslar, özel dershaneler, çıraklık eğitim merkezleri, mesleki teknik eğitim merkezleri vs. yaygın eğitimin bu amaçlarına hizmet etmektedir.
Yaygın eğitim örgün eğitim sistemine hiç girmemiş veyahut örgün eğitimin bir kademesinde bulunan yahut bu kademelerin birinden ayrılmış olan bireylere ilgi ve gereksinme duydukları alanda örgün eğitim yanında yahut dışında düzenlenen eğitim faliyetlerinin tümüdür halinde tanımlanmaktadır.
Yaygın eğitimin özelliklerini şu biçimde sıralayabiliriz:
Yaygın eğitim yalnız olarak kalkınma ve gelişmede yeterli değildir. Gelişme ve kalkınma için; analitik düşünebilen, sorgulayan birey bilgi beceri ve ilgilerine münasip yetiştirilmiş bireyler gereklidir. İşte yaygın eğitim, örgün eğitimden türlü sebeblerle ayrılmak kalmak zorunda kalan yahut örgün eğitime hiç girmemiş bireylere bu bilgi ve becerileri kazandırması yönüyle gelişme ve kalkınma için gereken basamaklardan biridir.
Yaygın eğitim imkanından her devirde (çocukluk, gençlik ve yetişkinlik ) yararlanılabilir.
Yaygın eğitimde hiyerarşik bi sıra yoktur.
Yaygın eğitimde mekan sınırlaması yoktur.
Tüm bu özellikler örgün eğitime devam edemeyen kişilerin eğitime devam edebilmesini sağladığı gibi toplumsal gelişme ve kalkınma için gereken olan insan gücünün ve zekasının yetişmesine imkan sağlar.