Yaşayan kaya nasıl beslenir?

Yaşayan kayaların takriben ömürleri 10 yıldır. İyi bakıldıklarında daha da uzun yaşayabilirler. Her bir erkek yaşayan kaya için akvar...

 

Cichlidae (ciklet) ailesinden bir balık çeşidi olan yaşayan kaya balığı Malavi Gölü balıklarından biridir. İri ve saldırgan bir balık çeşididir. Yaşayan kaya beslemek için uyumlu olduğu türlerin araştırılması, küçük balıklarla birlikte tutulması gerekmektedir. Bu türün en ilgi çeken özelliği avlanmak için ölü taklidi yapmasıdır. Avlanırken hareketsiz kalmasından dolayı yaşayan kaya olarak bilinir. Yetiştirilmesi için geniş akvaryumlar gerekmektedir 

Yaşayan kayaların takriben ömürleri 10 yıldır. İyi bakıldıklarında daha da uzun yaşayabilirler. Her bir erkek yaşayan kaya için akvaryumda asgari 3 adet dişi bulundurulması gerekmektedir. Üremek için ağızdan kuluçkaya yatarlar. Hayli doğurgan bir tür olup her bir kuluçka zamanında averaj 100 etrafında yavru verirler. Fakat akvaryum ortamında üretime alınmaları çok zordur. Sağlıklı halde yetiştirilebilmeleri ve uzun ömürlü olmaları için ideal akvaryum ortamı, asgari 400 litre suyla 24- 26 dereceler arasında, 7.5 ve 8.5 pH seviyesine sahip ortamlardır.

Yaşayan kayaların boyları takriben 25 cm olup iyi bakılmaları durumunda 40 cm’ye kadar uzayabilirler. Dişiler erkeklere kıyasla daha küçük ve daha narin yapıya sahiptir. İhtiyaçlarının karşılanabilmesi için asgari 400 litrelik akvaryumlarda beslenmeleri gerekmektedir. Bakımlarının zor olması, diğer balıklarla uyumsuzluğu ve geniş alanlara ihtiyaç duyması, son senelerde popülaritesinin azalmasına neden olmuştur.

 

Yaşayan kayalar hem etçil aynı zamanda otçul beslenmekle beraber etçil beslenmeye yatkındır. Her tür yemi yiyebilecekleri gibi larva, böcek kurt ve kabuklu hayvanlarla beslenebilirler. Yeşil bitkiler ve ıspanak beslenebilecekleri bitkisel kaynaklar arasında yer bulur. İri cüsselerine kıyasla hayli iştahlı olan yaşayan kayaların dengeli beslenmesi gerekmektedir. Aşırı yemleme hem balık sağlığı aynı zamanda akvaryum hijyeni açısından önerilemez. Aşırı yemleme nihayetinde obezite ve dişi yaşayan kayalarda ise yumurtalık kanseri görülebilir. Aşırı yemlemenin diğer bir negatif yanı ise akvaryum suyunun kirlenmesidir. Su kalitesinin düşmesi tedavi edilemeyen hastalıklara ve kalıcı göz hasarına neden olabilir.

Yaşayan kaya genç yahut yavru balıklarla beraber tutulması gerekli olan, hayli saldırgan bir balık çeşididir. En tipik özelliği ise küçük cikletleri avlamasıdır. Ölü taklidi yaparak kendini kuma gömer ve avının gelmesini bekler. Av yaklaştığında ani bir hareket ile avını yakalayarak yutar.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Moli balığı nasıl beslenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?