Yaş üzüm rakısı nasıl yapılır?

Baş ürün keskin kokulu, süt gibi beyaz renktedir. Baş ürünün alınması tamamlanınca orta ürün alınmaya başlanır. Bu kısmın alınmasında...

 

Yaş üzüm rakısı, yaş üzüm şırasının, maya ile etil alkol fermantasyonuna bırakılması nihayetinde elde edilen alkollü mayşenin damıtılması ve damıtığın anason tohumuyla ikinci kez damıtılarak aromatize edilmesiyle üretilen yüksek alkollü bir içkidir. Yaş üzüm rakısı üretiminde kullanılan hammaddeler, yaş üzüm, etil alkol, anason, şeker ve sudur.

Yapımı

Baş ürün keskin kokulu, süt gibi beyaz renktedir. Baş ürünün alınması tamamlanınca orta ürün alınmaya başlanır. Bu kısmın alınmasında ısı ve alkol derecesinin yanında koku ve tatta önemli rol oynar. Orta ürünün alınması takriben 31 saat sürer.Elde edilen orta ürün sulandırılarak üretilecek rakı tipine göre % 45-50 alkol içeriğine getirilir ve bu işleme söndürme denir. Söndürme esnasında rakılara 4-6 g şeker eklenir. Rakı, dinlendirilen bir içki olmasa da biraz olsun olgunlaşması, yumuşaması ve anasonla alkolün uyum sağlaması için 30-120 gün dinlendirilir. Dinlendirilen rakı son olarak filtreden geçirilerek şişelenir.

Yaş üzümler her şeyden önce parçalama değirmenlerinden geçirilir. Bu işlem, mayşeleme esnasında şekerin suya kolay geçmesini sağlamak amaçlı yapılmaktadır. Parçalanan yaş üzümler mayşeleme kazanlarına alınır. Şurada üzüm ağırlığının 4 katı kadar su eklenerek karıştırılır. otuz dk içerisinde mayşe hazırlanmış olur. Fermantasyon için hazırlanan mayşe fermantasyon tankına alınır ve üstüne önceleri hazırlanmış olan saf maya eklenir. Fermantasyon esnasında sıcaklık 28-32 ºC, süresi ise 50-60 saat kadardır ve fermantasyon sonucu elde edilen mayşedeki alkol % 8 düzeyindedir. Elde edilen olgun mayşe kaba tortunun dibe çökmesi için 8-10 saat dinlendirilir. Fermantasyon sonucu elde edilen % 8 alkol içeren mayşe damıtılarak içerisinde% 93-94 alkol bulunmaktadır ve elde edilen bu sıvıya suma denir. Elde edilen suma suyla karıştırılır alkolü yarı yarıya azaltılır. 1 litre suda 80-120 gram olabilecek biçimde 6 saat kadar önce ıslatılmış olan anason, her biri beşer tonluk olan ve buharla ısıtılan geleneksel bakır imbiklere alınmak suretiyle damıtma işlemi gerçekleştirilir. Damıtma 42-46 saat sürer. Damıtmada etil alkole göre daha düşük sıcaklıklarda buharlaşan metil alkol gibi diğer alkol çeşitlerinin bulunmuş olduğu baş ürün ile daha yüksek sıcaklıklarda buharlaşan yüksek alkollerin bulunmuş olduğu son ürün ayrılarak etil alkolce zengin orta ürün alınıp rakıya işlenir.

 
 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Fıçı bira nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?