Yapı kullanma izni nedir?

Bu evrakların tamamı toplandıktan sora yetkililer bu konuyla igiili araştırmaya başlarlar. Yapı eğer imara münasip yapılmışsa yapı ku...

 

"İskan ve Otuma İzni" olarak da bilinen "Yapı Kullanma İzni", bir yerdeki inşaat çalışması bitince orada yasal olarak oturumun başlaması için her binanın muhakkak alması gerekli olan belgedir. 

Sığınak Raporu,

Mühendislerin SMM Evrakları,

Yangın Tesisat Raporu.

Asansör yapan şirketten; TSE Evrakları,

Uygulama projeleri,

Garanti Belgesi,

Güncel yapılmış Muayene Raporu, ve Muayene Fişi

Bu evrakların tamamı toplandıktan sora yetkililer bu konuyla igiili araştırmaya başlarlar. Yapı eğer imara münasip yapılmışsa yapı kullanma izin belgesi verilir.

Binanın kaba inşaatı bitince incelemeler başlatılır. Bina uygun halde yapılmışsa, yaparken bir aksaklık yoksa Yapı Denetim kurulundan uygun olur raporu alınınca Yapı Kullanma İzni verilir. Eğer Yapı Denetim kurulu uygun olur raporu vermezse 1 aylık ek bir zaman tanınır. Bu 1 ay süresince binanın eksikliklerinin düzeltilmesi gerekmektedir. Bütün eksiklikler giderildikten sonra belge için tekrardan başvuru prosesi başlatılır.

Bu belgenin alınması önemli ve yasal bir süreçtir. Bu belgesi olmayan yerlerde mutlaka oturum yapılmaması gerekmektedir, zaten yasal olarak da izin verilmiyor. Yapı kullanma izni olmayan binalarda oturanlar için ciddi cezalar var. En basitinden böyle binlarda oturan kimselerin doğalgaz, su ve elektrik faturaları diğer kimselerin faturalarına göre daha yüksek tarifeden hesaplanıyor. Buna benzer yaptırım

 

Nasıl yapı kullanma izni alabiliriz ?

Bir yapının inşaat çalışması bitince bu belge için gereken çalışmalar başlatılır. Belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni çalışanları tarafından inceleme yapılmış olan inşaatın yasal düzenlemelere münasip yapılıp yapılmadığına dair incelemeler yapılmaktadır. Gereken çalışmaların başlatılması için istenen evrakların hazırlanması, belediyeye dilekçe verilmesi ve yapı kullanma izni harcının ödenmesi gerekmektedir.

Bu izin için gerekli belgeler nelerdir?

Yapı Kullanma İzni için belediyeye verilmek üzere dilekçe,

Proje Müellifleri Raporu, 

Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

Tapu kaydını içeren evrak,

Yapılmış olan yerin bir borcunun olmadığına dair belge.

Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

Binanın cepheden çekilmiş fotoğrafları,

Telekom'da alınacak Olur Yazısı,

Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

Bu belgeyi isteyen bina asansöre sahip ise, ek dökümanlar istenir. Bunlar;

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Kayıtlı sermaye nedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?