Yan flüt nasıl çalınır?

Flütten doğru seslerin çıktığından emin olmalısınız. Çıkan seslerin güçlü ve kesintisiz olabilmesi için diyafram çalışmaları yapmalıs...

 

Üflemeli bir çalgı olan yan flütü çalabilmek için, doğal yetenek var ise bile teknik bilgi öğrenmek gereklidir. İhtiyaç duyulduğu halde ders alınır. Yan flüt üç bölümden oluşur. Parçalarına; üfleme tarafına baş veyahut ağızlık, gövde, kuyruk denir. Boru görüntüsünde ve silindir bir biçimi vardır.

Flütten doğru seslerin çıktığından emin olmalısınız. Çıkan seslerin güçlü ve kesintisiz olabilmesi için diyafram çalışmaları yapmalısınız. Diyaframdan nefes alıp verme, karın kaslarını güçlendirme egzersizleri yapılmış olması gerekmektedir. Bu egzersizler üfleme esnasına tıkanmamanıza, güçlü sesler çıkmasına yardım eder.

Parmak egzersizleri yapmak flüte daha fazla hakimiyet kazandırır. Kafanızdan melodi uydurarak parmaklarınızı çalıştırın. Görsel video izleyerek, etüt kitaplarından faydalanarak parmak alıştırmalarınızı taklit ile güçlendirebilirsiniz. Önce sağ elinizi serbest bırakın sol el parmakları ile tuşlara basın. Sonra sol elinizi serbest bırakın ve sağ el parmaklarınız ile notalara basın. Diğer safhada iki el parmaklarını kullanarak seslere basın. Baş hareketlerini parmak egzersizi yaparken yapmayı unutmayın.

Üfleme çalışmalarına başladığınızda nefesin göğüs boşluğundan mı yoksa diyaframdan mı geldiğinden emin olmalısınız. Göğüs kısmınızın şişip inmesini gözlemleyerek nefesin nereden geldiğinden emin olabilirsiniz.

 

Yan flüt çalabilmek için müzik kulağı çok önemlidir. Doğru ses çıkıp çıkmadığını müzik kulağınızla ayırt edersiniz. Oktav egzersizlerini deneme yoluyla, dinleyerek tekrarlarınızı devamlı yaparak geliştirebilirsiniz. Teknik ve egzersizler bir rutininiz biçimine gelmeli ve günün belli saat aralıklarında muhakkak yapılmalıdır.

Yan flütü ağzınıza baş tarafını götürerek alt dudağınıza tam olarak yaklaştırıp dayayın. Flütü paralel bir biçimde tutun, üst dudağınızı da üfleme deliğine münasip ayarlayın. Deliği kapatmayın. Doğru sesi dalgalı ve cızırdamadan çıkarmak için bolca üfleme egzersizi yapın. Üflemede önemli olan ayrıntı dilin, diş ve dudağa değmemesi, çarpmamasıdır. İlk üfleme çalışmasında başınızı dik tutun. Bu çalışmalarınızda kısa üflemelerle başlayıp, kulağa iyi gelen ses çıkarmaya başladığınızda ise uzun üfleme egzersizine geçin. Uzun üflemelerle beraber artık sesleri kalın ve inceliğine göre ayarlama yapmak için başınızı doğru hareket ettirmelisiniz. Boynunuzu kısacak baş hareketlerinden kaçının. İnce ses için başınızı hafif yukarıda, nefesiniz dar, kalın ses için başınız öne doğru eğik nefesinizi dik verin.

Yan flüt yahut diğer enstrümanlar çalma ilk başlama kısmında zor gelebilir. Ama ısrarcı ve öğrenmeye olan istek ile bu halin üstesinden gelebilirsiniz.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Kaşık nasıl çalınır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?